Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Estudio europeo salud y pobreza energética - València

Vés enrere Estudio europeo salud y pobreza energética

Volver

L'Ajuntament selecciona 130 llars per a un estudi europeu sobre salut i pobresa energètica

Durant any i mig tindran instal·lat un kit d'eficiència energètica i s'estudiaran els seus consums i l’afecció a la salut dels seus habitants

• L’objectiu d’esta iniciativa és assessorar estes persones perquè paguen el preu just pel gas o l'electricitat i perquè milloren el seu estat de salut

07/09/2022

130 llars valencianes participaran en un estudi europeu sobre salut i pobresa energètica. Uns sensors permetran fer un seguiment dels seus consums i despeses en energia. I paral·lelament es revisarà la salut dels membres de les famílies que viuen en estes vivendes. L’objectiu d’esta iniciativa és assessorar estes persones perquè paguen el preu just pel gas o l'electricitat i perquè milloren el seu estat de salut”, tal com ha informat hui el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, en anunciar que l’Ajuntament treballa en la selecció d’estes llars, un procés en què, en principi, s’ha donat prioritat a les vivendes de Camins al Grau, Algirós i Poblats Marítims.

 

Concretament, la Regidoria d'Emergència Climàtica i Transició Energètica i la Fundació València Clima i Energia han iniciat este procés de selecció de llars valencianes per a participar en el projecte europeu WellBased. En la primera fase d’esta iniciativa europea, que coordina el Centre d’Innovació social i urbana de l’Ajuntament de València, Las Naves, “s’ha prioritzat les vivendes dels barris que tenen dificultats per a pagar els subministraments energètics o problemes a l'hora de mantindre una temperatura adequada i condicions de confort en la llar”.

El regidor de Transició Energètica, Alejandro Ramon, ha recordat que “la salut està reconeguda habitualment com un dret bàsic per a qualsevol ciutadà. No obstant això, l'accés a l'energia assequible i segura no es reconeix com a tal”. “I és innegable que disposar d'una energia suficient per a satisfer les necessitats vitals bàsiques té un impacte en la salut física i mental de les persones”, ha afirmat.

Per la seua banda, el regidor d'Innovació, Carlos Galiana, ha explicat que "el projecte Wellbased vol contribuir a visibilitzar les situacions de pobresa energètica i el seu impacte en la salut de la nostra ciutat, així com establir i implementar estratègies per a reduir-la”. “És un projecte que ens posa de front contra esta problemàtica, la qual és encara més visible amb la pujada del preu de la llum", ha afegit.

Sensors en el domicili i revisions mèdiques de salut

L'objectiu del projecte “és empoderar energèticament les llars, assessorar a les famílies per a pagar el just pels subministraments energètics com el gas o l'electricitat i millorar la salut dels membres de la família”, han coincidit els regidors.

Per a això, durant díhuit mesos, les llars que participen en el programa permetran que els tècnics del projecte facen un seguiment dels seus consums i despeses en subministraments energètics, recopilant factures i accedint a la lectura del seu comptador de manera remota. També mesuraran de manera contínua la temperatura, la humitat i el CO₂ de les llars gràcies a la instal·lació en el domicili d'un sensor autònom. A més, durant eixe període, de manera regular, s'estudiarà l'estat de salut dels membres de la família prenent dades, per exemple, de la tensió arterial, la saturació d'oxigen, la capacitat pulmonar o la qualitat del somni. En total en tota Europa participaran en este estudi aproximadament 875 persones, unes 180 valencianes. Totes estes dades tindran un tractament confidencial i ajudaran a establir una relació sobre l'impacte que té en la salut l'accés a l'energia.

Segons Alejandro Ramon “a la ciutat de València una de cada cinc llars està en risc de no poder pagar la factura de la llum i la situació s'està agreujant amb la crisi energètica i l'escalada de preus. Y este tipus d'estudis permeten que l'Administració millore les seues polítiques per a fer-les més justes, saludables i inclusives”. “Volem que el Dret a l'Energia siga una realitat en els barris de València”, ha assegurat.

WellBased és un projecte europeu que compta amb un pressupost de 5,1 milions d'euros, dels quals aproximadament 1,6 milions s'invertiran a València. A més de València l'estudi es durà a terme a les ciutats de Heerlen (Països Baixos), Leeds (el Regne Unit), Edirne (Turquia), Obuda (Hongria), Jelgava (Letònia) i la ciutat de Skopje, a Macedònia del Nord, com a observadora.

El projecte, en el qual també col·laboren entre altres la Universitat de València i l'Hospital Clínic de València, es coordina en l'àmbit europeu des de l'Ajuntament de València pel centre d'innovació Las Naves i el procés de selecció el duu a terme la Fundació València Clima i Energia.

Per a formar part d'este estudi, els particulars que ho desitgen poden posar-se en contacte amb la Fundació València Clima i Energia en el tel. 96 106 15 82 - 657 815 577 o a través del correu https://climaienergia.com/

Recursos multimedia

Alejandro Ramon