Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Encuentro RECI - València

Vés enrere Encuentro RECI

Volver

València acull la Trobada de la Xarxa de Ciutats Interculturals

L´objectiu de les jornades de treball és compartir bones pràctiques i experiències en la gestió de les polítiques d´interculturalitat

• Estes xarxes proporcionen a les ciutats nombroses eines, recullen bones pràctiques i intercanvien coneixements

27/04/2022

Regidors, tècnics i experts de tot el territori nacional es reunixen a València per posar en comú polítiques de convivència intercultural i intercanviar coneixements i experiències. La regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Maite Ibáñez, ha inaugurat les jornades amb el president de la Xarxa de Ciutats Interculturals, RECI, Jaime Lanaspa, i el seu director, Daniel de Torres.

 

La RECI és una agrupació de ciutats espanyoles compromeses amb l'impuls de polítiques de gestió de la interculturalitat, la diversitat i la integració. Va nàixer en 2011 impulsada pel Consell d'Europa, en el marc del programa europeu “Intercultural Cities”, l'objectiu del qual és posar en contacte a diferents ciutats europees que tenen programes interculturals per a intercanviar experiències i discutir estratègies de disseny i d'acció. La ciutat de València, que participa des de 2018 en les accions i trobades com a ciutat convidada, es va adherir formalment l'any 2020.

Estes xarxes proporcionen a les ciutats nombroses eines, recullen bones pràctiques i intercanvien coneixements i aprenentatges perquè la diversitat de les ciutats interculturals es convertisca en un actiu per a la innovació, la convivència, el desenvolupament i la cohesió social.

La regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Maite Ibáñez, ha afirmat que “les nostres societats són cada vegada més diverses, i des de l'àmbit local esta realitat es viu amb major intensitat, ja que la població migrant es concentra en gran manera a les ciutats. Per això, les àrees urbanes estan adquirint un protagonisme creixent en la gestió de la diversitat cultural, que pot ser un actiu si l'administrem correctament. En este sentit, ha assegurat que estes xarxes i espais de trobada sempre són útils “per a millorar la nostra pròpia acció, sumar forces, compartir bones pràctiques i experiències”, aprofundint així en el compromís, per exemple, amb l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)”.

Ibáñez ha destacat la importància d'abordar el reconeixement de la diversitat des de l'àmbit educatiu i, en este sentit, ha destacat el programa “Xarxa Apuja el to contra el racisme” impulsat per la regidoria de Cooperació al Desenvolupament i Migració, i l'objectiu de la qual passa per comprometre als centres educatius en la participació activa contra les actituds xenòfobes i en favor de la convivència intercultural.

La jornada de treball de hui es dedica a analitzar el Pla de treball ICC (Índex de Ciutats Interculturals) i el Pla de treball o la campanya RECI. La sessió de la vesprada es destina a analitzar el repte d'acolliment de persones refugiades procedents d'Ucraïna i al diàleg: “La interculturalitat com a eina contra el populisme”, a càrrec d'Albert Mora, professor del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la UV i investigador del IDHUV, Ángela Nzambi, Participació i Voluntariat en CEAR-PV i Daniel de Torres, director de la RECI.

La jornada de treball de demà s'iniciarà amb el treball en grups per a abordar i plantejar propostes en qüestions com a competències Interculturals i el vincle entre la interculturalitat i els ODS.