Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Encuentro Grandes Ciudades - València

Vés enrere Encuentro Grandes Ciudades

Volver

Els èxits de la lluita ciutadana a València obrin la II Trobada de grans ciutats de les associacions veïnals

L’alcalde destaca la mobilització social per convertir l’antic llit del Túria en jardí i evitar la urbanització de la Devesa

• El Jardí del Túria celebra este 2022 els 35 anys de vida

26/11/2022

El Palau de Pineda, al barri del Carme, acull este dissabte la II Trobada de grans ciutats i àrees metropolitanes de l’Estat que organitza la Confederació Estatal d’Associacions Veïnals (CEAV). Enguany l’encontre se celebra a València amb motiu del seu nomenament com a Capital Verda Europea 2024. L’alcalde, Joan Ribó, n’ha intervingut en l’obertura i ha posat en valor les mobilitzacions ciutadanes per transformar el paisatge i el territori, com ara “El llit del Túria es nostre i el volem verd” i “El Saler per al poble” als anys 70.
 

El paper de la ciutadania i les entitats veïnals en els plans de governança, les zones de baixes emissions i els projectes estratègics per a la recuperació i transformació econòmica (PERTE) són els eixos de la trobada promoguda per CEAV, que ha comptat amb la participació de la Confederació d’Associacions Veïnals de la Comunitat Valenciana (CAVECOVA). L’alcalde ha centrat les seues paraules en la implicació dels veïns i veïnes: “València és el que és ara gràcies a elles i a ells, gràcies als moviments socials i a la resta d’agents que d’una manera o d’altra van canviar el rumb d’una urbs que durant dècades va estar sotmesa a l’especulació de governants amb molt poca consciència de ciutat”.

Ribó s’ha referit a diversos reconeixements que el municipi ha rebut recentment: ha estat triat Capital Verda Europea 2024, designat Ciutat Ramsar per la conservació de l’Albufera, és una de les cent ciutats seleccionades per la Unió Europea per ser climàticament neutres en 2030, i es postula com a Capital Europea de la Innovació. El màxim responsable municipal ha incidit que, tot i que “els premis són importants, també ho són els processos, saber com hem arribat fins ací”.

En eixe sentit, l’alcalde ha ressaltat el treball de “les persones que van impedir que l’antic llit del riu Túria es convertira en una autopista, com estava previst, i que s’urbanitzara el bosc de la Devesa, que hui en dia constituïx un dels enclavaments més emblemàtics de tot Europa”. També ha al·ludit a la plataforma Salvem el Botànic, que va aconseguir frenar la construcció d’un hotel al costat del jardí Botànic. En la parcel·la que hi ha quedat alliberada en el conegut com a solar dels jesuïtes, l’Ajuntament construirà un jardí inspirat en l’horta que portarà el nom de Trini Simó, historiadora de l’art, activista veïnal i filla predilecta de València.

Finalment, Joan Ribó ha manifestat que els processos participatius “han sigut i seguiran sent una prioritat per a este govern” per tal de “seguir avançant des del consens i des dels projectes comuns que milloren la vida de les persones, comptant amb elles”.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr