Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Empresa Mixta Energia - València

Vés enrere Empresa Mixta Energia

Volver

El model d’empresa mixta d’energia sostenible que impulsa València interessa altres ciutats

L'Ajuntament de València ha constituït ja la comissió que estudiarà la viabilitat del projecte

• Es projecta aprofitar les teulades en desús d'edificis municipals per a instal·lar plaques fotovoltaiques

06/02/2023

L'empresa mixta d'energia que projecta l'Ajuntament de València a través de la Fundació València Clima i Energia ha despertat l'interés d'altres municipis com ara l'àrea d'emergència climàtica de l'Ajuntament de Barcelona, amb la qual han mantingut una reunió per a conéixer els detalls del projecte. En la reunió han participat representants de tots dos ajuntaments així com de l'Agència de l'Energia de Barcelona i de la Fundació València Clima i Energia.
 

L'Agència de l'Energia de Barcelona és un consorci format per l'Ajuntament de Barcelona, la seua àrea Metropolitana, l'Institut Català de l'Energia, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Politènica de Catalunya. Un ens públic diferent del model que planteja València, que estudia la creació d'una empresa mixta d'energia sostenible amb un 49% de capital privat i que segons va anunciar l'alcalde Joan Ribó “se centrarà en la gestió i generació de l´energia fotovoltaica i en el manteniment i l'actualització de les instal·lacions. No es tracta d'una comercialitzadora, sinó d'un instrument per a l'autoconsum i la gestió dels excedents”.

Esta proposta ha cridat l’atenció dels responsables de la política energètica de Barcelona, que demanaren una reunió a la regidoria d’Emergència Climàtica i Transició Energètica de València.

Alejandro Ramon, regidor d’Emergència Climàtica ha senyalat que “mantenim amb l’Ajuntament de Barcelona una col·laboració molt estreta i cordial, també en matèria de sostenibilitat i transició energètica, on tenim molts objectius i desafiaments comuns. Per a la creació del nostre model d’empresa mixta, València pot aprendre de l’experiència que ja té Barcelona en este terreny i ells poden incorporar al seu sistema elements del nostre. Una diferència clau és que nosaltres anem a implicar-nos en la generació fotovoltaica i en l’optimització d’un recurs públic com són les teulades de les instal·lacions municipals, però no en la seua comercialització”.

L’empresa valenciana, encara en fase d’estudi, aspira a canalitzar 73 milions d’euros en inversions publico-privades; aprofitarà teulats municipals fins ara sense ús, i instal·larà 72,25 megavats de potència a la ciutat, l’equivalent al que consumixen 27.400 vivendes en un any.

L'alcalde Joan Ribó va explicar que “s’ha optat per un model d’empresa mixta per garantir l’interés públic i aprofitar els coneixements empresarials i de mercat, així com el capital que aportarà el soci privat, el qual serà seleccionat per licitació oberta i competitiva”.

La setmana passada es va constituir a València la comissió que estudiarà la viabilitat de l’empresa mixta d’energia sostenible. Quan esta comissió presente el resultat dels estudis de viabilitat del projecte, es crearà una empresa mixta amb un capital públic del 51%. L’objectiu és que en una primera fase s’instal·len plaques fotovoltaiques en les teulades i espais públics de la ciutat de València per a cobrir al màxim les necessitats de consum d’infraestructures municipals, i en una segona fase el pla pretén sumar clients particulars que puguen comprar l’energia excedent i també dotar d’energia gratis amb estos excedents a famílies vulnerables de València.