Documental Policía Local - València

null Documental Policía Local

Tornar

La Fundació de la Policia Local presenta el tràiler del documental «L'any que ho va canviar tot»

Aarón Cano: «És un exercici de memòria històrica necessari i també una reivindicació del treball de la Policia Local de València»

• Tráiler del documental "El año que lo cambió todo"

03/03/2021

La Fundació de la Policia Local de València ha presentat el tràiler del documental «L'any que ho va canviar tot», un treball sobre la labor del cos durant la pandèmia, «un any en què agents i comandaments han abordat el major repte al qual s'ha enfrontat la Policia Local de València en els seus 150 anys d'història», tal com es posa de manifest en el documental. Pràcticament ningú no podia imaginar, el 7 de febrer de 2020, mentre se celebrava a l'Ajuntament l'aniversari del cos armat, que una pandèmia canviaria completament el món poques setmanes després.

 

Durant la primera setmana de març del passat any 2020, el complex esportiu cultura La Petxina acollia les sessions de l'I Congrés Internacional de Policies Locals i Violència de Gènere. En aquells dies, l'alcalde de València, Joan Ribó es va referir a la violència masclista com «el principal problema de seguretat a la ciutat», i el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano el va qualificar com «democràticament inassumible». En eixos moments, la ciutat de València es preparava per a les seues principals festes, les Falles, i la Policia Local ultimava un operatiu especial davant les previsions d'arribada de més de tres milions de turistes.

No obstant això, com és sabut, l'amenaça d'un virus desconegut fins eixe moment, el SARS-CoV-2, desencadenant de la malaltia covid-19, que en poques setmanes va aconseguir infectar a milions de persones i va començar a produir nombroses morts, va portar a la declaració de l'Estat d'Alarma en tot el país, i a la suspensió de les Falles, amb la finalitat d'evitar el que podria haver-se convertit en un enorme focus de contagi. La Policia Local de València, composta per 1.500 agents, que acabava de celebrar el seu 150 aniversari, va haver de canviar ràpidament el seu modus operandi, per a col·laborar en l'aplicació de l'Estat d'Alarma, un instrument constitucional «sense precedents en una ciutat d'un milió d'habitants tancats a les seues cases i sense unes festes que són un dels seus principals ingressos». Tal com relata el documental, «esta és la història, el dia a dia de les setmanes més difícils de les seues vides».

El regidor delegat de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, ha afirmat que el treball audiovisual que es presenta «és un exercici de memòria necessari, que reivindica el treball essencial de la Policia Local precisament l'any que celebra el seu 150 aniversari». L'edil ha defensat «el valor històric d'un documental que compta amb excepcionals imatges històriques que evidencien encara més la magnitud que ha suposat per a la Policia esta situació excepcional».

El documental ha sigut escrit i dirigit per Beatriz Bordas i Ricard Chicot, i al llarg d'una hora de duració i a través de 17 testimoniatges, narra l'evolució dels esdeveniments i l'impacte que tenen sobre cadascun dels seus protagonistes.

Galeria multimèdia

  • Dispositiu de la Policia Local durant el confinament