Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

District Design - Distrito Marítimo de la Innovación y la Creatividad - València

Vés enrere District Design - Distrito Marítimo de la Innovación y la Creatividad

Volver

València presenta el District Design, el Districte Marítim de la Innovació i la Creativitat, ubicat a La Marina

L’alcalde de València Joan Ribó presenta a Madrid el programa del World Design Capital València 2022 i ha anunciat la constitució en pocs dies del primer Consell de Disseny municipal d'Espanya

• La Marina de València es converteix en l'epicentre d'un districte litoral marítim amb voluntat d'aglutinar iniciatives empresarials i institucionals

08/06/2022

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha presentat este dimecres a Madrid el denominat Districte Marítim de la Innovació i la Creativitat, District Design València, “un instrument de planificació i de promoció per a afermar la capacitat de la ciutat d'atraure i mantindre talent”. Així ho ha destacat l'alcalde, durant la seua intervenció en la jornada “València és capital: Disseny, gastronomia i talent”, que se celebra en el marc del Mes de la Comunitat Valenciana a Madrid. El Districte Marítim de la Innovació i la Creativitat, ha explicat l'alcalde Ribó, “representa un espai d'acolliment a les capacitats creatives i s'articula com una eina de desenvolupament de la ciutat. Ens referim a un dels espais amb major projecció internacional de la nostra ciutat”.

Ribó ha pres part en la jornada acompanyat per la regidora de Desenvolupament Innovador dels Sectors Econòmics i Ocupació, Pilar Bernabé, del director general de Capital Mundial del Disseny 2022, Xavi Calvo, i del director general adjunt de la Marina de València, Evarist Caselles. L’alcalde ha destacat com la nostra ciutat “ha aconseguit mitjans internacionals de tot el món que ja ens identifiquen com un dels bressols del disseny mundial”. Per això, l'alcalde ha anunciat la posada en marxa en uns dies del primer Consell de Disseny d'un Ajuntament a Espanya, una fita que farà de València una ciutat pionera en este camp. Es tracta d'un consell de professionals extern i independent que assessorarà totes les àrees de l'Ajuntament des d'una coordinació entre Alcaldia i la Fundació del Disseny de la Comunitat Valenciana. “Un òrgan transversal a totes les polítiques de l'Ajuntament que permetrà millorar la presa de decisions sobre qüestions clau en la ciutat, com l'urbanisme, la comunicació, l'arquitectura o el desenvolupament de servicis”, ha explicat Joan Ribó.

La Marina, molt més que un port

El procés de concentració d'iniciatives creatives i de coneixement ja s'ha posat en marxa en este espai i està aglutinant diverses iniciatives empresarials que es troben a l'abric de les dos universitats públiques, de diversos centres de formació empresarial o d'iniciatives de desenvolupament digital. “En este entorn –ha explicat l’alcalde- la Marina de València es converteix en l'epicentre d'un districte litoral marítim recuperat per la ciutat per al futur i amb voluntat d'aglutinar complicitats empresarials i propostes institucionals”.

“I és que la Marina de València és molt més que un port”, ha argumentat l'alcalde, “i actualment ja constitueix un exemple de com balafiaments passats basats en esdeveniments efímers, poden ser aprofitats com a bases estructurals per al desenvolupament d'activitats urbanes que generen valor econòmic, social i mediambiental; que servixen per a crear ciutat”.

El Districte Marítim de la Innovació i la Creativitat se situa en un espai que va des dels límits septentrionals dels poblats marítims fins a les portes del llac de L’Albufera. Es fa servir el litoral marítim com a connector dels dos vessants de l'horta, alhora que activa un espai que es nodrix dels valors principals dels seus habitants que facilitaren la seua major complicitat amb el projecte. La Marina de València i la Capitalitat Mundial del Disseny són les institucions promotores del Districte Marítim de la Innovació i la Creativitat, District Design València, amb la qual cosa es crea un instrument de gestió orgànic que animarà en la promoció dels espais i col·laborarà en l'estudi i aplicació de les actuacions urbanístiques que permeten la instal·lació d'iniciatives, i difondrà i promocionarà la capacitat més atractiva d'este programa, com ha explicat el director general adjunt de la Marina de València, Evarist Caselles.

La regidora de Desenvolupament Innovador dels Sectors Econòmics, Pilar Bernabé, ha explicat que los datos económicos señalan que, en términos globales, el 13% del Producto Interior Bruto, PIB, de la Comunitat Valenciana viene del sector del diseño, y que el 12% del empleo de la Comunitat Valenciana está vinculado al sector, en el que trabajan cada día 250.000 personas en todo el territorio autonómico ligadas al sector del diseño. Además, 2.500 personas trabajan diariamente en la Marina de València, y actualmente hay más de 30 empresas de innovación fijas en este ámbito, y alrededor de 200 al año en iniciativas como lanzadera.

Segons Bernabé, València, “aliada amb el disseny i amb la innovació, vol captar tota la inversió i atracció de talent; vol que les empreses entenguen que València no sols és la millor ciutat del món per a viure, sinó també per a invertir i per a treballar”. La regidora ha assegurat que la Capitalitat del Disseny “ha ajudat València a jugar en la lliga de les grans ciutats, per a ser competitiva però, sobretot, per a fer molt més competitiu al sector i al teixit empresarial i productiu valencià”.

Finalment, el Director General de València Capital Mundial del Disseny 2022, Xavi Calvo, ha explicat que l’acte de hui a Madrid ha sigut “una gran oportunitat per a reivindicar esta València, capital mundial del talent, per a explicar per què som líders mundials en disseny i posar en valor esta gran oportunitat que té un programa de més de 200 activitats; i per a saber que València ja era capital mundial en talent creatiu”.

Cal recordar que des de l'inici de la candidatura de València com a seu de la Capitalitat Mundial del Disseny, el projecte es va basar a generar confluències entre les capacitats que es desenvolupen a la ciutat. “El disseny ens havia d'ajudar a unir projectes municipals d'intel·ligència turística, de gestió de la innovació i de sostenibilitat ambiental”, ha explicat l'alcalde, qui ha assenyalat elements com la Capitalitat Europea del Turisme Intel·ligent, València Tech City, o la designació de València com a ciutat neutra d'emissions dins del programa de la Comissió Europea Missions Horizon Europa, “que són conseqüència de la unió d'esforços i de desenvolupament d'estratègies conjuntes”.

La capitalitat més ambiciosa

L'alcalde, Joan Ribó, ha subratllat que la Capital Mundial del Disseny València 2022 és, fins hui, “la més ambiciosa en activitats respecte a les set anteriors. D'Hèlsinki a Torí, passant per Ciutat de Mèxic o Lilla, ningú ha programat més de 200 activitats locals, sumades als set grans esdeveniments que són obligatoris, i ningú ha generat un ecosistema nacional i internacional de més de 300 organitzacions públiques i privades”. “El 85% dels centres expositius de la ciutat estan acollint programació pròpia amb xifres d'assistència que estan millorant les de pre pandèmia”, ha afegit el primer edil. “Eixa és la concepció que tenim a València de la ciutat. Una ciutat amb idees i ideals, on treballem a potenciar iniciatives que aposten pel creixement sostenible i per les indústries creatives, per les nostres gents, el seu talent, la seua creativitat i la seua capacitat de treball”, ha assegurat.

I en este context, està la finalització durant els pròxims dies de la gran icona d'enguany, l'Àgora València, “l'espai amb el qual aconseguir el major repte de qualsevol Capital Mundial del Disseny: que la ciutadania entenga i faça seu el disseny, igual que altres disciplines com la música o la cultura”. Es tracta d'un espai situat en la plaça de l'Ajuntament, obra de l'arquitecte Miguel Arraiz, que serà centre neuràlgic d'una programació oberta al públic, inclusiva, per a tots els públics i amb un marcat caràcter didàctic.

Recursos multimedia

Joan Ribó
Pilar Bernabé