S'està cercant, espereu....

Estàs en: ACTUALITAT

Derecho de tanteo y retracto - València

Vés enrere Derecho de tanteo y retracto

Tornar

L'Ajuntament assumeix la competència dels drets de tanteig i retracte per a incrementar el patrimoni municipal de vivendes

Durant la reunió de la Junta de Govern s'ha aprovat també l'aportació a la Junta Central Fallera, que creix un 5,3% respecte a les celebracions pre-pandèmia

• L'objectiu és assegurar l'accés a una vivenda a les famílies i persones amb recursos limitats

18/02/2022

L'Ajuntament de València assumeix la competència per a l'exercici dels drets de tanteig i retracte, amb l'objectiu de “incrementar l'escàs patrimoni municipal d'habitatges amb el qual assegurar l'accés a una vivenda a les famílies i persones amb recursos limitats”. Així ho ha explicat el vicealcalde i portaveu municipal, Sergi Campillo, després de la reunió de la Junta de Govern Local, en la qual s'ha acceptat la delegació de la competència per part de la Generalitat per un període de cinc anys, prorrogables per altres quatre anys més.

 

La cessió es duu a terme mitjançant un conveni amb la Conselleria d'Habitatge, segons les pautes que venen regulades en el Decret llei 6/2020, de 5 de juny, del Consell. Tal com ha explicat Campillo, els drets de tanteig i retracte són drets d'adquisició preferent que permeten al seu titular, en este cas l'Ajuntament, adquirir un bé amb preferència a qualsevol altra persona que estiguera interessada en la seua adquisició, i sempre en les mateixes condicions oferides (preu, forma de pagament, etc.)

En el tanteig, la preferència d'adquisició s'exercita abans que es realitze la transmissió del bé i, per tant, abans que es duga a terme l'operació projectada, les condicions de la qual han de ser respectades. Per la seua banda, en el retracte, la preferència d'adquisició s'exercita després que es realitze la transmissió del bé, deixant sense efecte l'operació que s'haguera celebrat i abonant el mateix preu que s'haguera pagat.

Tal com ha explicat el vicealcalde i portaveu, els habitatges afectats són les de protecció oficial i determinades habitatges lliures. A més, hi ha casos en els quals l'Ajuntament no pot exercir els drets de tanteig i retracte, com els d'herències o les transmissions gratuïtes inter vivos en favor d'afins.

Aportació a la Junta Central Fallera

La Junta de Govern Local ha aprovat també hui el pressupost destinat a l'aportació a la Junta Central Fallera, que enguany ascendirà a 2,4 milions d'euros, és a dir, un 16,4% més que en 2021, i un 5,3% més que en 2020, l'últim pressupost previ a la pandèmia. El vicealcalde i portaveu municipal, Sergi Campillo, ha subratllat que el govern municipal “manté la seua aposta per la festa gran de la ciutat, amb un increment de quasi 300.000 euros respecte a 2021”. D'esta manera, la Junta Central Fallera disposarà en este exercici d'un pressupost global de 2.676.050 euros, que es destinaran, fonamentalment, a dos conceptes: d'una banda a millorar els actes que organitza la JCF, que ara comptarà amb més mitjans, i per un altre, a incorporar més personal i dotar de més mitjans humans a la Junta. “Este és l'any de la recuperació d'una festa que és bàsicament una celebració als carrers”, ha indicat Campillo.

En esta mateixa lína, la Junta de Govern ha aprovat també l'aportació a la Mostra de València-Cinema del Mediterrani 2022, que ascendeix a 580.000 euros, un 46,5% més que en 2021. Es tracta, ha subratllat el vicealcalde, del “pressupost més gran des que l'Ajuntament va recuperar el festival en 2018”.

L'aportació de l'Ajuntament és la principal d'un pressupost global que per a esta 37a edició del festival serà 611.001 euros, la qual cosa suposa un increment del 48% respecte a 2021. També en este cas l'aportació recupera les xifres prèvies a l'esclat de la pandèmia, i amb això la Mostra podrà reforçar les seues principals línies d'actuació: qualitat, contemporaneïtat i pertinència de les pel·lícules seleccionades; presència de figures de l'àmbit cinematogràfic mundial; oferta d'activitats complementàries que enriquisquen el programa global; i la publicació d'obres divulgatives sobre cinema mediterrani. A més, ha conclòs Campillo, “per a esta edició de 2022, que serà els dies 20 al 30 d'octubre, es preveu també un increment de la dotació dels premis de la Secció Oficial, que pugen fins als 65.000 €”.

Convocatòries literàries

Durant la sessió de hui, la Junta ha aprovat també tres convocatòries de caràcter cultural: els premis literaris 'Ciutat de València 2022’, el VI Certamen de Relats “Beatriu Civera”, i la II edició dels Premis per a la Igualtat

En el cas dels Ciutat de València, que ja arriben a la seua edició número 40, i que estan convocats per la regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals, compten amb un pressupost de 72.000 euros, i contemplen huit modalitats: el Premi de narrativa en valencià Isabel de Villena, dotat amb 12.000 €; el Premi de narrativa en castellà Vicente Blasco Ibáñez, també dotat amb 12.000 €; els premis de poesia Maria Beneyto, en valencià, i Juan Gil-Albert, en castellà, tots dos dotats amb 6.000 €; els premis de teatre Eduard Escalante, en valencià, i Max Aub, en castellà, dotats cadascun amb 8.000 €; i, finalment, els premis d'assaig Celia Amorós, en castellà, i Josep Vicent Marquès, en valencià, els dos dotats amb 10.000 euros.

La Regidoria d'Igualtat i Polítiques Inclusives convoca la II Edició de Premis per a la Igualtat corresponent a 2022, en el marc del pla municipal d'igualtat, amb l'objectiu de donar suport a les “actuacions, bones pràctiques i projectes d'igualtat realitzats a la ciutat de València durant els anys 2021 i/o 2022 en les àrees d'actuació del vigent Pla Marc d'Igualtat de dones i homes, concretament en les àrees de violència de gènere i masclista, salut i esport, ocupació, conciliació i corresponsabilitat, coeducació i art i cultura”. S'atorgaran dos premis econòmics de 3.000 i 1.000 euros en cadascuna de les cinc modalitats.

Finalment, també la regidoria d'Igualtat i Polítiques Inclusives convoca el VI Certamen de Relats “Beatriu Civera” 2022, per a “superar barreres i estereotips”, segons assenyala la convocatòria. Els relats a concurs hauran de versar sobre “la superació dels estereotips assignats a les dones i el seu apoderament, visibilitzar figures femenines que puguen prendre's com a referents, la presència de dones en àmbits masculinitzats i els obstacles a superar en la seua trajectòria vital”. Les bases preveuen dos premis econòmics de 1.375 euros, un a la millor redacció presentada en la modalitat de participants de 18 a 30 anys, i un altre per a la modalitat de més de 30 anys.

Finalment, la Junta ha autoritzat la celebració de la XLV edició de la Fira del Llibre Antic, que tindrà lloc, com és habitual, en la Gran Via Marqués del Túria (entre la plaça de Cánovas i el carrer Pizarro), els pròxims dies 24 de febrer al 20 de març, organitzada pel Gremi de Llibrers d'Ocasió de la Comunitat Valenciana. L'Ajuntament de València participa en esta tradicional convocatòria a través de la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals, amb la cessió de publicacions municipals per a la venda en la caseta d'organització de la Fira, així com amb la donació de llibres per als participants en esta, en una acció de foment i promoció de les publicacions municipals.

Recursos multimèdia

Sergi Campillo