Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Demà no hi ha classe - València

Vés enrere Demà no hi ha classe

Volver

L'Ajuntament acosta el teatre a les aules per a educar amb vivències compartides

La regidora Maite Ibáñez presenta este projecte del dramaturg Toni Tordera que es posa en marxa en cinc instituts de València

• Cartel del proyecto "Demà no hi ha clase"

08/02/2022

La Regidoria d'Educació i Acció Cultural ha impulsat un projecte teatral del dramaturg Toni Tordera que es representarà, entre febrer i març, a les aules de tercer i quart de Secundària de cinc instituts de la ciutat “amb la finalitat d'acostar el teatre a les aules i de despertar un major interés per les arts escèniques entre l'alumnat”. “Es tracta –tal com ha destacat hui la regidora d'Educació i Acció Cultural, Maite Ibáñez, d'una experiència innovadora perquè la peça teatral es desenvoluparà en una aula, en la qual una suposada professora, que entrarà per a fer classe, començarà a parlar del paper de les persones docents i de l'ensenyament, fins a generar un ambient de reflexió en el qual es compartiran experiències i vivències educatives”.

 

L'obra de teatre “Demà no hi classe”, de la qual, de moment, es realitzaran 10 representacions, és un projecte del dramaturg Toni Tordera, Jaume Pérez i Juli Disla. Està protagonitzada per Mireia Pérez. I per les seues característica no s'anunciarà en quins centres educatius es posarà en escena. A posteriori, es donarà compte d'ella a través de les xarxes socials.

“En lloc de portar als adolescents al teatre, l'obra s'interpreta en l'hàbitat dels joves: a l'aula, que és un espai pedagògic, lúdic i vital que, com a centre de vivències i d'emocions, també és un espai escènic”, ha explicat la regidora Educació i d'Acció Cultural. “Pel que respecta a l'argument de l'obra, ha afegit Ibáñez, es desenvoluparà al voltant de la relació i els vincles existents entre docents i alumnat amb l'objectiu de generar la reflexió i el debat sobre històries reals i emocions”.

Maite Ibáñez ha manifestat que la voluntat municipal és “generar nous públics, i fer-ho en el seu lloc d'origen, perquè els estudiants viuen experiències en l'arquitectura quotidiana de les seues aules”. “Si pensem que a l'aula la prioritat són els alumnes, i en el teatre el públic, este projecte conjumina les dues parts”.

“A més, l'obra té intenció de conscienciar sobre la necessitat d'integració, educació i respecte a la diversitat de personalitats i idees, és vida feta teatre, o teatre fet vida”, ha argumentat l'edil que per a presentar este projecte ha recordat el procés que culmina en esta peça teatral.

Recorregut del projecte

El projecte va ser presentat a la sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau. Posteriorment, va ser una de les activitats centrals en les XII Jornades de directors i directores d'Educació Secundària, que va tindre lloc el mes d'octubre passat, una cita que va reunir més d'un centenar de responsables d'instituts d'Educació Secundària de la Comunitat Valenciana, que van debatre experiències sobre l'actualitat educativa i van reflexionar sobre qüestions de futur, entorn d'una nodrida programació de ponències, conferències, noves línies de treball i activitats. La representació "Demà no hi ha classe" va ser una magnífica oportunitat per a donar a conéixer esta peça entre els equips directius dels centres de Secundària, portar el teatre a les aules i despertar un major interés per les arts escèniques entre l'alumnat. Uns dies després, el 30 d'octubre, es va representar en el Teatre El Musical, per al públic general.

“Després d'este recorregut, arriba el moment de l'experiència a l'aula. Esta és la novetat: que s'introdueix a les aules”, ha conclòs la regidora, després de destacar que “este model escènic a l'escola, que és diferent per complet al teatre escolar, és molt necessari, no sols per ser capaç d'impulsar l'afició a les Arts Escèniques sinó també a l'educació”.

Després de la representació de l'obra de teatre a les aules, a l'alumnat se li proposa que descriga o compte una experiència, trobada, aprenentatge, professor, amistat, que els haja marcat, en la manera expressiva que preferisquen: visual, musical, narratiu, poema, rap, film, etc. I les respostes generades des dels diferents instituts s'inclouran en un núvol virtual, amb l'objectiu de compartir tot això entre els diversos barris o instituts.

En la presentació d'este projecte, el cartell del qual ha sigut dissenyat per Escif, “artista urbà que mostra un jove celebrant la caiguda d'una estàtua antiga, una imatge que evoca la rebel·lia dels joves”, també han participat el dramaturg Toni Tordera, “que té una dilatada experiència com a docent”, i la protagonista de l'obra, Mireia Pérez.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr

Maite Ibáñez