Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Defensa Capital Verde Europea 2024 - València

Vés enrere Defensa Capital Verde Europea 2024

Volver

La delegació de València ha fet hui a Grenoble la defensa tècnica de la candidatura a Capital Verda Europea 2024

Esta vesprada es coneixerà la decisió del jurat, que la ciutadania podrà seguir en directe des d'Àgora València

• El parc natural de la Devesa-Albufera és un dels valors mediambientals de la ciutat de València

27/10/2022

L’alcalde de València, Joan Ribó, i els vicealcaldes Sandra Gómez i Sergi Campillo, han fet este matí la defensa tècnica de la candidatura de València a Capital Verda Europea 2024, en l'acte celebrat a la ciutat de Grenoble, i que constituix l'últim pas abans de la decisió final del jurat. Esta vesprada es coneixerà si València ostenta la capitalitat a la qual aspira per primera vegada, i en la qual, de forma poc habitual en els 12 anys d'història d'este guardó, ha aconseguit arribar a la final en el primer intent. Gómez i Campillo han exposat de manera conjunta les línies fonamentals en les quals es basa la proposta de la nostra ciutat: l'increment de la infraestructura verda i la promoció de la biodiversitat urbana, la missió climàtica i l'eficiència energètica, la mobilitat sostenible i la recuperació de l'espai públic, i l'alimentació sostenible vinculada a l'horta.
 

La defensa ha comptat també amb la participació de l'alcalde, Joan Ribó, que en una intervenció en format audiovisual, ha destacat que “hem recorregut un camí ple de grans assoliments, i entre tots, estem fent de València una ciutat exemplar, la qual cosa és molt motivadora”. Ribó ha explicat que l'objectiu de la corporació era “ser una ciutat més sostenible, i obrir espais, renovar conservant la nostra essència. I ho hem aconseguit”. “Entre tots –ha afirmat- estem fent de València una ciutat innovadora, dissenyada per a les persones que la recorrem, pensada per a oferir qualitat de vida als qui la gaudim”. I per tot això, ha conclòs Joan Ribó, “volem ser el far que guie Europa cap al benestar i ser Green Capital 2024”.

L'acte de defensa de les candidatures ha començat a les 10.15 hores en un acte a porta tancada i sense la presència de càmeres. Han intervingut l’alcalde, Joan Ribó, la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, i el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, així com dos dels responsables tècnics de la candidatura, Yolanda Prats i Ignacio Lacomba. Posteriorment, han participat també el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, i la regidora de Gestió de l'Aigua, Elisa Valía, en la sessió de preguntes, per a respondre també a les qüestions plantejades pels membres del jurat.

La recuperació de l'espai públic per a la ciutadania

La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà Sostenible, Sandra Gómez, ha exposat davant el jurat la labor desenvolupada per l'Ajuntament en els últims anys de recuperació de l'espai públic urbà per a ús i gaudi de la ciutadania. Gómez ha assenyalat com a exemple d'esta política, el cas de la plaça de la Reina, situada al cor del centre històric, “que és un dels nombrosos espais públics per als vianants que han fet de València una ciutat de places”. Tal com ha recordat Gómez, fa només uns mesos “era un espai sorollós, poc acollidor, ple de cotxes i autobusos, mentre que ara és un lloc agradable de trobada i un espai perquè la gent passege, descanse i jugue”. De fet, ha recordat, va ser el mateix veïnat qui va prendre part en el disseny de la plaça mitjançant un procés de participació ciutadana.

Gómez ha explicat que el model de desenvolupament plantejat per a la ciutat de València s'assenta sobre el concepte de ‘missions’, “sis missions –ha assenyalat- que representen plantejaments i aspiracions per al futur de la ciutat, perquè cresquem tots junts, sis missions que signifiquen que podem ser més que únicament sostenibles, i que inclouen la nostra ambició de promoure la cultura i convertir-nos en una ciutat globalment accessible, amb un model de ‘ciutat de 15 minuts”.

Finalment, la vicealcaldessa i regidora s'ha centrat en l'apartat de la mobilitat sostenible i la recuperació de l'espai públic, i ha assenyalat actuacions com ara l'anell verd metropolità, la ruta ciclista i per als vianants de 52 quilòmetres que unix l'horta amb la mar; o les rutes ciclistes des de l'horta fins a l’Albufera.

La renaturalització de la ciutat i la lluita ciutadana

El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha realitzat la presentació general de la candidatura, en la qual ha destacat especialment el camí que ha emprés València per a renaturalitzar els espais urbans, tant els de la ciutat consolidada com els de les seues àrees verdes. Es tracta d'un full de ruta que impulsa l'Ajuntament, i que ja s'ha plasmat en nombrosos exemples en diferents punts de la ciutat i els pobles. En este context, Campillo ha destacat especialment el projecte general de renaturalització del nou llit del Túria, una iniciativa que ha impulsat el Govern Municipal per a recuperar el caràcter fluvial de la ciutat i tornar a connectar el riu Túria amb la mar, tal com establix el Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals del Parc Natural del Túria. Precisament este projecte ha rebut, fa poques setmanes, el suport efectiu de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, amb l'anunci de l'inici dels estudis per a establir un llit interior i un cabal ecològic en este nou llit del riu.

Campillo ha començat la seua intervenció davant l'equip responsable de decidir la ciutat guanyadora del guardó amb una exposició sobre l'essència de la ciutat de València i la seua relació amb l'entorn. El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana ha descrit la configuració actual de la ciutat, reflex de les polítiques públiques, en un recorregut pel passat i el present de València, amb la mirada posada en el desenvolupament i en els reptes del futur, especialment en l'àmbit de la lluita contra el canvi climàtic i en l'adaptació de les ciutats a les exigències d'ús de l'energia, mobilitat i salut pública.

Durant la seua intervenció, Campillo ha destacat també el paper de la ciutadania i de la lluita de la societat civil organitzada en la defensa dels valors ambientals de València, i ha destacat la capacitat de recuperació de la ciutat.

Després de superar la fase tècnica, la candidatura de València s'ha centrat, en esta presentació final, a donar a conéixer les accions, campanyes de sensibilització, de mobilització i participació ciutadana que s'han fet estos anys en relació amb els 12 indicadors ambientals que es van avaluar en la fase tècnica. Per això, el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana ha exposat totes les accions i campanyes previstes en el projecte de Capitalitat 2024, així com la programació d'esdeveniments i de ciutat mediterrània referent a Europa de polítiques verdes.

La gala de lliurament dels guardons se celebrarà a partir de les 18 hores al Palau dels Esports de Grenoble, un acte que es podrà seguir en directe per streaming a través del lloc web https://bit.ly/3VY96i1. A més, l'alcalde ha convidat tota la ciutadania que ho desitge a seguir l'esdeveniment des d'Àgora València, a la plaça de l'Ajuntament, juntament amb els regidors i regidores que no s'han desplaçat a Grenoble, en una convocatòria oberta a tota la ciutadania. Segons el programa previst, al voltant de les 19 hores se sabrà si València ostenta, finalment, la Capitalitat Verda Europea de 2024. En cas que siga així, l'alcalde, Joan Ribó, recollirà el distintiu en el mateix acte en Grenoble, ciutat a la qual es va desplaçar en la vesprada del dimarts, encapçalant la delegació valenciana, de la qual formen part també representants dels grups polítics municipals Popular i Ciutadans.

Recursos multimedia

Joan Ribó 1
Joan Ribó 2
Sandra Gómez
Sergi Campillo