Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Debate estado de la ciudad. Modelo de ciudad - València

Vés enrere Debate estado de la ciudad. Modelo de ciudad

Volver

L’alcalde ressalta “l’impuls de les polítiques d’Urbanisme i Mobilitat perquè València siga, cada vegada, més habitable i sostenible”

Joan Ribó anuncia l’apertura a la ciutadania hui mateix del Parc Manuel Granero en Russafa després d’una reforma integral, i la inauguració de la Farinera del Grau, l'any 2022, “com a nou complex destinat a potenciar l'emprenedoria i la innovació”

• La conversió en zona de peatons de la plaça de l'Ajuntament va ser impulsada per pacificar el trànsit

11/11/2021

L’alcalde de València, Joan Ribó, en la seua primera intervenció en el Debat de l’estat de la ciutat, ha projectat “el model de ciutat que defensa amb l’objectiu de recuperar l’espai públic per a les persones i de fer una València, cada vegada, més habitable i sostenible”. També ha reflexionat sobre “l’aposta decidida de l’Ajuntament per renaturalitzar la ciutat, per avançar en la digitalització i informatització de la gestió i per fomentar la innovació". I en esta línia ha anunciat accions com la re apertura, hui mateix, del parc Manuel Granero de Russafa, o la inauguració de la Farinera del Grau, l'any 2022, “com a nou complex destinat a potenciar l'emprenedoria i la innovació a través de diferents programes i espais específics”.

 

“Si parlem d’un model de ciutat, ho fem de dotar als barris i als pobles de València dels servicis necessaris per a fer innecessaris molts desplaçaments, d’ampliar les zones verdes i els espais d’oci i convivència, d’habilitar superilles, i de treballar, en definitiva, per la descarbonització de València”, ha assentit Ribó, en ressaltar que “tant les polítiques d’Urbanisme com les de Mobilitat Sostenible del govern de coalició es fonamenten sobre el principi general de recuperar l’espai públic”.

“Dins l’anomenada ‘València dels 15 minuts’, impulsem la construcció de dotacions de barri, i recuperem patrimoni amb la mateixa fi”, ha sentenciat l’alcalde en destacar projectes com el del futur centre sociocultural de la plaça del Pilar, o la recuperació de l’antiga fàbrica d’oli de Marxalenes, que albergarà un centre de persones majors. En este punt, ha anunciat que “a finals d’any l’Ajuntament també preveu disposar de la Torre Miramar, en la rodona d’entrada de la V-32, com un nou espai per practicar activitats d’esport urbà, comptant amb les entitats d’este àmbit”.

L’alcalde ha fet un balanç de les actuacions desenvolupades i previstes als pobles de València per dotar-los d’equipaments, com ara la construcció de la nova alcaldia de Cases de Bàrcena o el projecte participatiu per a delimitar els usos de la recentment adquirida Trilladora de Tocaio en El Palmar. I ha destacat l’aposta municipal per implantar als Pobles de València de les infraestructures sanitàries necessàries per atendre als seus veïns i veïnes, adequant i reformant tant el Consultori Auxiliar del Saler com les Escoles del Perellonet per a tindre un ús també com a consultori auxiliar d’este poble.

Així mateix, l’alcalde s’ha fet ressò de la previsió de la construcció de 323 vivendes de lloguer assequible en diferents punts de la ciutat, i dels Plans urbanístics del Cabanyal, de Natzaret i de Cases de Bàrcena, “pendents de l’informe de la Conselleria de Cultura per a la seua aprovació provisional”.

Respecte al model de ciutat, Joan Ribó ha incidit en què “la conversió en zona de vianants, la renaturalització i la mobilitat sostenible són eixos fonamentals emprats tant a l’urbanisme estructural, com al tàctic i temporal com és el cas de la plaça de l’Ajuntament, que junt amb la de la Reina i la de Bruges i el seu entorn conformen un espai que confirma que València és una ciutat de places”. I en este punt ha celebrat “el consens, que ja és pràcticament unànime, entre la comunitat educativa i el veïnat sobre la recuperació d’espai públic en les zones d’entrada i eixida dels centres escolars per crear entorns segurs i saludables al voltant d’estos espais, protegint els xiquets i les xiquetes dels fums i els perills dels vehicles motoritzats”.

“De fet- ha continuat- l’objectiu de les polítiques de la Regidoria Mobilitat, i no de trànsit com es deia abans, és recuperar la ciutat a les persones per a fer una València més sana, segura, eficient, saludable i inclusiva”. “I amb este objectiu l’Ajuntament ha reforçat el transport públic de l’EMT, que en estos moments ja ha recuperat el 70% del passatge que va registrar en 2019 i que per cinqué any consecutiu mante els preus; i ha millorat la seua accessibilitat i les connexions dels pobles de València”, ha concretat Joan Ribó, qui també ha volgut destacar “la creació de carrils segregats per a bicicletes i patinets segurs i que no molesten als vianants, convertint-se en la millor opció per a bona part dels desplaçaments per la ciutat, capital mediterrània de la bicicleta”. “A més, en matèria de mobilitat ha començat a funcionar l'Àrea de Prioritat Residencial Ciutat Vella Nord, la primera de què disposa la ciutat de València”.

Hui s’obri a la ciutadania el Parc Manuel Granero, en Russafa

En matèria de medi ambient, la màxima autoritat municipal, a més de celebrar “que hui mateix es reobri a la ciutadania el Parc Manuel Granero en Russafa, després d'un procés de remodelació, l’alcalde ha anunciat que “l’Ajuntament està elaborant el Pla Verd i de la Biodiversitat de València per a preservar, protegir i millorar la rica infraestructura natural del terme municipal”, i que l’Ajuntament prepara “la candidatura de València a la capitalitat verda europea per a 2024”, “amb què la Comissió Europea reconeix i premia els esforços de les ciutats europees per a millorar el medi ambient i, per tant, l'economia i la qualitat de vida a les ciutats”.

“Enguany s’han realitzat o estan en fase de finalització obres i reformes en 14 jardins de distints barris de la ciutat per valor de 2’ 6 M d’euros. I menció especial mereix, per exemple, el concurs amb jurat que hem posat en marxa per a transformar l’actual parcel·la de més de 7.000 m² anomenada popularment “dels jesuïtes” en el jardí Trini Simó. Un jardí singular, inspirat en el paisatge agrícola valencià, i que serà un símbol per a la ciutat”, ha assegurat Ribó.

“En general- ha continuat l’alcalde- per renaturalitzar València “s’estan realitzant diverses experiències en biodiversitat”, i ja està en licitació el nou contracte de jardineria, “un dels contractes més importants en la gestió municipal”. En l'àmbit d'infraestructures verdes, l’Ajuntament treballa en diverses actuacions: “la transformació del bulevard Garcia Lorca en un corredor verd (dins del projecte del canal d’accés ferroviari), una gran fita que ens permetrà cosir la ciutat pel sud i acabar amb una ferida històrica”, i el desenvolupament del futur Parc de Desembocadura, “un dels projectes d’infraestructura verda de major envergadura per a la ciutat i per al qual ja està en marxa un concurs internacional d’idees”.

“El Parc de Desembocadura permetrà saldar un deute que té esta ciutat amb els Poblats Marítims, una reivindicació històrica. I mentre es desenvolupa, esta mateixa setmana ha començat ja l’adequació de l’Espai Natzaret, una zona verda que s’integrarà en el futur Parc de Desembocadura”, ha detallat el primer edil al destacar altres actuacions com ara el parc de Carolines de Benimàmet, amb el projecte ja realitzat, i l’ampliació del Parc de Benicalap, en fase de projecte.

Nou contracte de neteja urbana i recollida selectiva de matèria orgànica al 100 % de la ciutat implantada en 2021

Joan Ribó ha aprofitat la seua primera intervenció per parlar del reciclatge i ha fet saber que “abans de finalitzar 2021 quedarà implantada la recollida selectiva de matèria orgànica al 100 % de la ciutat”. També l’alcalde ha avançat que el nou contracte de neteja i residus es troba en fase de licitació “i contempla millores substancials per arribar a uns nivells de qualitat i millora d’este servici públic per mantindre València neta, que de forma escalonada, en tres anys, comptarà amb una inversió de 90 milions d’euros per any, perquè la ciutadania aprova la gestió en neteja i residus però demanda més esforços en este tema”. L’alcalde ha ressaltat la posada en marxa de noves prestacions com el sistema de recollida mòbil en una part de Ciutat Vella, i la signatura al Green City Acord on ens comprometem a gestionar entre altres l’economia circular i els residus en el marc del Pacte Verd Europeu”.

En el segon Debat sobre l'Estat de la Ciutat de l'actual mandat, l’alcalde també ha recordat “el treball per protegir i conservar el tresor mediambiental que és el Parc Natural de l’Albufera millorar la seua biodiversitat i que, malgrat estos avanços, pateix un dèficit hídric molt preocupant”. “Per este motiu –ha subratllat- hem elaborat esmenes al nou pla hidrològic del Xúquer, actualment en exposició pública”. “El Servici de Devesa-Albufera, que entre gener i agost, l’Ajuntament ha retirat unes 300 tones de matèria vegetal al bosc de la Devesa, també ha demanat formalment a la Generalitat la cessió del port del Saler per ser un enclavament emblemàtic de gran valor ambiental, social i històric”, ha agregat.

La màxima autoritat municipal també ha repassat les obres de renovació de la xarxa del Cicle Integral de l’Aigua, que està amb la redacció dels projectes de dipòsits de tronades “amb la finalitat d’evitar l’abocament d’aigües residuals al medi natural sense tractament previ quan es produeixen pluges intenses en la ciutat”.

Apertura de la Farinera “com a nou complex destinat a potenciar l'emprenedoria i la innovació”

Durant el seu discurs, Joan Ribó ha reiterat que “els grans aliats de l’Ajuntament per aconseguir el seu model de ciutat són els fons europeus”, “i en este marc, des de las Naves, s’ha posat en marxa el programa Missions VLC2030 com a crida institucional a tots els sectors econòmics de la ciutat per reorientar-se a un model neutre en carboni, el que suposa una aposta clara per l'eficiència i competitivitat futura, així com per optar a les inversions europees Next Generation”.

D’altra banda, “des de l’Oficina de Projectes Europeus s’han aconseguit més de 9 milions d’euros d’ajudes per a projectes. S’han sol·licitat ajudes per valor de 6,5 milions d’euros per a millorar l’eficiència energètica i es continua preparant la cartera de projectes Next Generation”, ha manifestat el primer edil, en anunciar que “València presentarà la seua candidatura per a ser una de les 100 ciutats climàticament neutres l'any 2030”, que és determinant per al nostre model de ciutat”

“I relacionat, i en un moment en què el preu de la llum ens angoixa a totes i tots- ha afegit l’alcalde- també cal destacar el treball de l’Oficina de l’Energia que ha suposat un estalvi considerable pels usuaris, mentre que la ciutat ha experimentat un canvi profund de paradigma pel que fa a l’enllumenat públic” “Amb la finalitat de facilitar i impulsar la instal·lació de plaques fotovoltaiques, s’ha modificat l’Ordenança sobre Impost de Béns Immobles per a incorporar bonificacions per a la seua instal·lació així com l’Ordenança de Captació Solar per a facilitar la seua implantació. I actualment estan en procés de revisió les normes urbanístiques i l’ordenança reguladora d’obres i activitats pel mateix motiu. Se suma a totes estes mesures, el projecte que es troba en procés de licitació la instal·lació de plaques solars en cementeris”. “En el primer trimestre de 2022 haurem canviat al voltant del 80% de l’enllumenat públic de la ciutat a enllumenat eficient i la totalitat dels fanals model Ferran VII, un dels models més implantats a la ciutat, seran eficients”, ha concretat.

En parlar d’innovació, Joan Ribó també ha subratllat el paper de la Marina, i del futur Consell Local del Disseny Urbà, dins del marc de València Capital Mundial del Disseny 2022; i ha anunciat l’apertura, l'any 2022, de la Farinera “com a nou complex destinat a potenciar l'emprenedoria i la innovació a través de diferents programes i espais específics”.

Igualment, des de l’Oficina Ciutat Intel·ligent s’ha treballat en diversos programes que han permés la propera celebració en València del primer Congrés de la Xarxa Espanyola de Ciutats Intel·ligents el 29 i 30 d’este mes. I s’està treballant tecnològicament en el desplegament del 5G segons els projectes pilots de Red.es on es vol estendre la banda ampla de molt alta velocitat a tot el terme municipal de València i avançar en la cobertura del 5G.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr