Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Debate estado ciudad. Grupos políticos - València

Vés enrere Debate estado ciudad. Grupos políticos

Volver

L'oposició municipal critica l'estat de la ciutat de València i la gestió de l’executiu municipal, defensada pels grups de govern

L’Hemicicle acull la confrontació d’idees dels regidors i regidores de la Corporació

21/10/2020

Bona part de la sessió de debat sobre l'estat de la ciutat celebrada hui ha correspost a les intervencions dels portaveus dels cinc grups polítics municipals representats en l'Hemicicle: els tres grups d'oposició, PP, Ciutadans i Vox, i els que formen el Govern municipal, Compromís i PSPV-PSOE. Els tres primers han criticat durament la situació actual de la ciutat i la gestió de l'executiu local, mentre que els portaveus dels grups governants han han defés “les polítiques aplicades i el consens com a motor per a impulsar-ne de noves”.

 

El debat ha seguit un ordre ascendent de representació, per la qual cosa el portaveu de Vox, José Gosálbez, ha sigut el primer a intervindre, qui ha realitzat un detallat repàs a totes les àrees de gestió i ha afirmat que «el resum de la situació a la ciutat en els últims cinc anys és que l'alcalde i el seu govern han abandonat València i els valencians».

Gosálbez ha exigit les dimissions dels regidors Pere Fuset, Carlos Galiana i Giuseppe Grezzi, i ha denunciat els «sonors enfrontaments entre els socis de Govern i dins del grup Compromís». Així mateix, ha assegurat que València «pateix un Govern amb molt poca capacitat de treball» que, a més, «aposta per clavar els seus queixals fiscals directament en la jugular dels valencians fins a deixar-nos secs». El portaveu de Vox ha acusat el govern municipal de no buscar «mai la unió, la conciliació ni el perdó», sinó que «tenen, com a bons comunistes i socialistes, vertadera obsessió i vocació en la rancúnia, l'odi, la divisió i l'enfrontament».

Un dels aspectes que ha centrat el seu discurs ha sigut l'execució del pressupost, sobre la qual ha afirmat que «precisament l'actual exercici hauria d'haver sigut un any per a dur a terme un alt percentatge d'execució pressupostària, com a ajuda i aportació per a reactivar l'economia, donades les circumstàncies actuals, però ha sigut tot el contrari».

El portaveu de Vox ha tractat altres aspectes la gestió dels quals ha criticat també amb duresa, com la seguretat ciutadana, la política tributària o les ajudes a les pimes; i ha conclòs assegurant que «encara que la veritat este en minoria, continua sent la veritat»

 

QUATRE PLANS PER A LA REACTIVACIÓ

 

El portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha pres la paraula a continuació, i ha proposat a la Corporació la posada en marxa de quatre plans concrets per a poder desenvolupar les directrius del Pla de Reconstrucció a la ciutat. Els quatre plans fan referència a, respectivament, «la reactivació del centre urbà, un pla de xoc verd, un pla de barris, i un pla d'oportunitats per a la creació d'ocupació amb ajudes a les empreses que contracten i aguanten l'ocupació i el xec escolar universal per a les famílies», en paraules de Giner, qui ha exigit que «tot això es duga a terme sense pujar impostos a la ciutadania, i bonificant alguns impostos que entenem que cal bonificar, a més, per descomptat, de la col·laboració públic-privada».

El portaveu de Ciutadans ha afirmat davant el Ple de l'Ajuntament que «des del comerç, des de l'hostaleria i des de la ciutadania, se'ns dona una ordre: salvar el Nadal», i ha afegit que si l'Ajuntament no reacciona «abocarem als cinemes i teatres al tancament». Per això, ha instat a «recuperar el centre de la ciutat de València amb neteja, amb un pla de poda, i amb més il·luminació»; i ha proposat que s'habiliten 10 milions d'euros per a la rehabilitació energètica. Així mateix, s'ha referit a les polítiques ambientals i de sanitat, i ha afirmat que «és necessari cuidar l'horta i adaptar la mobilitat a la crisi del coronavirus, ha afegit».

També Giner ha criticat la política tributària de l'Ajuntament, i s'ha referit especialment als fons europeus per a la reconstrucció post-covid, encoratjant a l'executiu local a «estar present, perquè esta és una oportunitat històrica per a modernitzar i impulsar la ciutat». El regidor ha proposat que els pròxims pressupostos municipals s'elaboren en línia amb el Pacte de Reconstrucció de la Ciutat aprovat per 31 dels 33 regidors del Ple, encara que ha expressat la seua incredulitat davant els anuncis que l'alcalde ha realitzat durant la seua intervenció en el debat, «ja que és incapaç de complir els compromisos ja adoptats».

 

REINVENTAR LA PROXIMITAT

 

La vicealcaldessa i portaveu del Grup Municipal Socialista, Sandra Gómez, ha demanat “acords de consens perquè València supere la fràgil situació que vivim”. Gómez ha anunciat que el govern municipal recuperarà l'espai públic al voltant de 29 col·legis per a generar entorns escolars segurs. “Marcarem les vies principals dels barris com a eixos per als vianants i les farem inaccessibles per als vehicles, naturalitzarem carrers amb zones verdes, horts urbans i parcs infantils”. Gómez ha explicat que “les ciutats no són un simple conjunt de carrers i cotxes”. “Volem reinventar la proximitat”, ha dit Gómez. La vicealcaldessa afirma que el procés de reordenació completa de barris començarà a Natzaret i seguirà a Campanar, Castellar, Orriols, Torrefiel i la Ciutat Fallera.

Sandra Gómez també ha evocat “l'especial atenció oferida als nostres majors, que en esta crisi de la covid-19 han estat entre els col·lectius més vulnerables”. “Vam ser un ajuntament pioner a posar en marxa un telèfon que ha garantit que tots tinguen una alimentació sana i equilibrada en les seues llars evitant desplaçaments”. La vicealcaldessa ha destacat que s’han mobilitzat 15 milions d’euros per a estimular l’economia de la ciutat. En este sentit, i per a facilitar la instal·lació de grans empreses, Gómez ha avançat que el govern municipal donarà “un pes molt important de l’espai terciari a la nova economia verda i digital”.

Gómez ha anunciat habitatges protegits (VPO) amb balcó i uns pressupostos que dedicaran el 2,5% a polítiques de reactivació econòmica. “Ho farem gràcies a les mesures anunciades pel Govern d'Espanya, que ens permeten mobilitzar els nostres estalvis i ens injecten recursos, i també recorrent a l'endeutament gràcies a la bona gestió dels anys anteriors”.

Finalment, ha avançat Gómez, el grup municipal socialista sol·licitarà que es dedique un carrer a Balbina Medrano, la primera regidora que va tindre València. A més, sol·licitarà que València dedique també una via a Largo Caballero i una altra a Indalecio Prieto. Segons Gómez, València “és una ciutat vital, respectuosa i inclusiva, on no caben els discursos d'odi ni cap símbol o posició feixista”.

 

DISTÀNCIA ENTRE REALITAT I DISCURS

 

La portaveu del Grup Municipal Popular, María José Catalá, ha centrat la seua intervenció en «l'evident distància entre la realitat social del carrer i el discurs de l'alcalde, Joan Ribó», i ha lamentat que, segons les seues paraules, en el debat «no s'haja parlat del repunt de contagis, del toc de queda, d'ocupació, de salut, de mesures de prevenció i suport econòmic, ni de mesures fiscals, tot i el moment crític que vivim». A més, ha desqualificat la posició reivindicativa del govern municipal davant el finançament estatal del transport públic «perquè 5 anys després estem igual: anys que no han servit per a res, perquè una altra vegada hem rebut 10 milions, en contrast amb el que s'ha aportat a altres ciutats». La regidora ha demanat de nou al Consistori «una rebaixa d'impostos perquè els valencians necessitem un respir».

Catalá ha estructurat el seu discurs en els mateixos tres eixos que vertebren el Pacte de Reconstrucció de la ciutat: economia, sanitat i serveis socials. En el primer àmbit, ha criticat la política tributària de l'Ajuntament, i s'ha centrat en els percentatges d'execució del pressupost municipal. En este context també s'ha referit a l’«annus horribilis de l'EMT, i ha criticat igualment la política fiscal i tributària «que ens ha permés recaptar més de 265 milions d'euros en plena pandèmia, mentre 40 persones es van a l'atur cada dia», ha afirmat.

La gestió de la salut i social ha rebut la qualificació de «vergonyosa» per part de la portaveu popular. Ha lamentat les xifres de llistes d'espera en els serveis socials «i fins i tot les llistes d'espera per a aconseguir una cita prèvia en la seguretat social», per la qual cosa ha demanat als partits en el Govern que «insten a la Conselleria de Sanitat a millorar l'atenció primària a la ciutat». De la mateixa manera, ha proposat un «pla de xoc que permeta agilitar les contractacions per part de les empreses”.

Finalment, la portaveu popular ha retret al govern local que, segons ha assegurat, «el 70% del Pacte de Reconstrucció de la ciutat no s'ha complit». Per això, ha instat a l'elaboració i aprovació d'un acord conjunt entre tots els grups municipals per l'ocupació.

 

VALÈNCIA ÉS INCLUSIVA, FEMINISTA, PROGRESSISTA I ECOLOGISTA

 

El portaveu de Compromís, el regidor Carlos Galiana, ha defés en la seua intervenció que, “malgrat les diferències dels dos grups polítics que conformen l’equip de govern, han aconseguit junts grans coses. Perquè, malgrat que no pensem igual, aconseguim arribar a punts d’acord importants per a València”.

Carlos Galiana ha alçat la veu per recordar, “amb orgull” les accions de govern que s’han fet “per millorar la vida de les persones” i aconseguir una València “inclusiva, feminista, progressista, valencianista, ecologista, demòcrata”. I s’ha detingut en tots i cadascú dels responsables municipals. En matèria de Benestar Social, ha destacat “la gestió de la renda valenciana d’inclusió, dels convenis per al pagament d’ajudes de deutes d’aigua, o de deutes de llum, i el protocol d’actuacions en matèria de desnonaments”. En parlar de Cultura, Galiana ha evocat “l’esforç logístic, econòmic i de coordinació per no aturar la programació del Palau de la Música, portar la cultura als pobles i als barris, i recuperar la Mostra de Cinema del Mediterrani”. D’altra banda, l’edil ha agraït la gestió que ha permés “fer de València un referent internacional com administració local millor digitalitzada de l’Estat, per davant de ciutats com Madrid o Barcelona”.

Com a portaveu de Compromís també ha destacat “les conversions en zona de vianants, que han aconseguit una ciutat amable, sostenible i saludable per a les persones”, “les solucions ràpides a problemes complexos, com el de les terrasses durant la pandèmia”, i les accions “per posicionar la ciutat de València com una ciutat de drets, centrant els drets humans en les polítiques públiques”. Per últim, el regidor Carlos Galiana ha valorat positivament, entre altres servicis municipals, el de neteja i de la recollida de fem, així com “la gestió eficient i amb responsabilitat dels recursos públics”.

 

UNA CIUTAT BASADA EN EL DIÀLEG I LA PARTICIPACIÓ CIUTADANA

 

Després de les intervencions de tots els grups polítics, ha pres la paraula l'alcalde per a respondre a les qüestions plantejades. Ribó que, davant les crítiques de l'oposició, ha recordat el Baròmetre Municipal del mes d'Octubre ha atorgat un 5,2 tant a l'Ajuntament com a la Generalitat en la gestió de la pandèmia, i que ha reflectit que la majoria de la població valora «bé o molt bé» el govern municipal de Compromís i PSPV, ha començat la seua intervenció referint-se a l'execució dels pressupostos que, ha subratllat, «ha d'observar-se sempre al final de cada exercici».

Per això, ha comparat els últims exercicis «que demostren que l'actual govern municipal compleix amb les inversions, i de manera molt més solvent i responsable que els anteriors governs del PP: en 2012 es van executar 60 milions d'euros; en 2013, 35 milions; i en 2014, 52 milions; mentre que en el període 2015-19, les xifres són majors: 89 milions d'inversions en els barris executades en 2016; 79 milions en 2017, i 79 milions en 2018, «és a dir, un 52% més que els governs de dreta». I, pel que respecta a 2020, fins al 16 d'octubre s'ha invertit un total de 48.725.815 euros, dels quals les inversions territorialitzades per barris que ascendeixen a quasi 32 milions.

Ribó ha volgut fer també una reflexió sobre les denúncies de l'oposició al govern municipal, i ha desqualificat el «modus operandi» del PP «que només busca els titulars del moment, encara que les denúncies siguen després arxivades». De fet, l'alcalde s'ha referit a la denúncia efectuada l'agost passat sobre contractes del servei de Bombers, que ha sigut arxivada pel Tribunal de Comptes.

Després del seu torn de rèplica, l'alcalde ha agraït les aportacions de tots els grups i de totes les entitats ciutadanes que han participat en el Debat sobre l'estat de la ciutat, «un debat que forma part de la normalitat democràtica al fet que hem d'aspirar», ha afirmat, i els ha agraït «les seues propostes i, en la majoria dels casos, el to emprat». «Dialogar, raonar, intentar arribar a acords i tractar de trobar consensos és la voluntat que hauríem de tindre de partida, i fins i tot si parlem des de pols oposats, el sol fet de contrastar idees ja el considere del tot positiu», ha subratllat.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr

María José Català (PP)
Sandra Gómez (PSPV-PSOE)
Fernando Giner (Ciudadanos)
José Gosálbez (Vox)