Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Día internacional igualdad salarial - València

Vés enrere Día internacional igualdad salarial

Volver

València reivindica la igualtat salarial entre dones i hòmens

En el dia internacional contra la bretxa de gènere en les retribucions, l’alcalde qualifica “d’imprescindible” acabar amb les diferències de sou

• Les dones presenten major taxa de temporalitat i exercixen el 85 % de tota l’ocupació parcial.

22/02/2023

Les dones cobren de mitjana 5.000 euros a l’any menys que els seus companys de treball hòmens a la Comunitat Valenciana, la qual cosa suposa un 20,1 % menys de retribucions, que equival a 73 hores laborals anuals o hora i mitja de la jornada diària. En l’acte celebrat hui a la plaça de l’Ajuntament amb motiu del Dia Internacional per la Igualtat Salarial, l’alcalde, Joan Ribó, ha manifestat que és “imprescindible continuar treballant” per acabar amb la bretxa de gènere en els sous.
 

Durant l’esdeveniment, l’alcalde ha estat acompanyat, entre altres autoritats, de la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez; la regidora d’Igualtat, Polítiques de Gènere i LGTBI, Lucía Beamud, i la presidenta de l’Associació d’Empresàries i Professionals de València (EVAP), Eva Blasco, entitat que des de fa 14 anys visibilitza la discriminació de gènere que n’existix entre les retribucions. Joan Ribó s’ha referit a l’informe “La bretxa salarial a la Comunitat Valenciana” que han presentat este dimarts els sindicats CCOO PV i UGT PV, segons el qual les dones presenten major taxa de temporalitat i exercixen el 85 % de tota l’ocupació parcial. “La igualtat no s’aconseguix si no es té un salari en les mateixes condicions”, ha remarcat el màxim responsable de la ciutat, “de manera que cal continuar treballant”.

Per la seua part, Sandra Gómez ha indicat que “sembla mentida que en l’any 2023 encara hem de reivindicar que, amb les mateixes responsabilitats i el mateix treball, volem cobrar el mateix”, i ha proposat un Pacte Local de Responsabilitat i Coresponsabilitat en l’Ocupació a València per avançar en eixe sentit. D’altra banda, la titular d’Igualtat ha assenyalat que “el missatge és molt clar: mateixa faena, mateixa remuneració; es tracta d’una qüestió de justícia social”.

Finalment, Eva Blasco ha explicat que “hem avançat, però molt poc”, i ha demanat que “açò ha de canviar a ritme accelerat, perquè, en cas contrari, hi tardarem més de dos dècades i les dones valencianes no podem esperar”. Des d’EVAP es recorda que la bretxa salarial és conseqüència de la segregació en el mercat de treball amb diferent representació de dones i hòmens en els diversos sectors econòmics, així com les característiques de l’oferta d’ocupació femenina, condicionada en molts casos per la conciliació amb la vida familiar.

Des de l’associació d’empresàries i professionals es reclama que es potencie el lideratge femení i les carreres STEM (tecnològiques i científiques) entre les xiquetes, que s’analitzen els salaris de dones i hòmens en les empreses i s’eviten els biaixos de gènere en els processos de selecció de personal.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr

Joan Ribó.
Sandra Gómez.
Lucía Beamud.
Eva Blasco.