Día Internacional del Pueblo Gitano - València

Día Internacional del Pueblo Gitano

Tornar

L’Ajuntament de València celebra el Dia Mundial del Poble Gitano amb una crida a la igualtat de tracte

Joan Ribó: “No ens n’hem d’anar lluny per a comprovar que la discriminació, en forma de prejudici, de vegades està ben a prop”

• Dia Internacional del Poble Gitano

08/04/2021

L'Alcalde de València, Joan Ribó, s’ha fet ressò este matí de les reivindicacions del poble gitano en la taula informativa instal·lada a la plaça de l’Ajuntament amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano. L’alcalde ha destacat hui, juntament amb la regidora de Benestar i Drets Socials, Isabel Lozano, un paquet d’iniciatives encaminades a superar l’estigmatització del poble gitano, l’empoderament de la població d’esta ètnia i la inserció laboral.

 

Així, entre les previsions per a este 2021, està l’aprovació del Pla d’Inclusió i Cohesió Social 2021-2025, però a més, este paquet d’iniciatives inclou programes de formació bàsica i formació especialitzada per a la inserció en el mercat laboral, així com programes de sensibilització i empoderament de les dones d’ètnia gitana, o el Projecte Kumpania per a l’èxit educatiu en la infantesa i adolescència gitana juntament amb la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives. L’acompanyament social en els barris amb una major població d’esta ètnia i els programes d’accés a la vivenda formen part d’este conjunt d’iniciatives municipals, que s’afegeixen a les que es treballen conjuntament amb l’administració autonòmica.

Al costat de Francisco Santiago, vicepresident de la Federació Autonòmica d'Associacions Gitanes de la Comunitat Valenciana (FAGA-CV), i Dolores Santiago, de l'Associació de Dones Gitanes ROMI, Ribó ha defensat la necessitat de continuar treballant colze a colze amb este col·lectiu “que ha estat perseguit al llarg de la història fins als nostres dies. Hui encara veiem l’odi cap a l’ètnia i la cultura gitana, en molts països, també a Europa, on s’ataca la comunitat gitana fins i tot des dels governs”.

“Hui celebrem esta jornada amb un motiu de felicitat més: la constitució del Consell Valencià del Poble Gitano, impulsat per la vicepresidenta de la Generalitat i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra” ha dit l’alcalde, qui ha recolzat este organisme perquè “treballar amb el poble gitano significa posar en funcionament mecanismes de cogovernança com este, i dotar de recursos les polítiques actives adreçades especialment cap al poble gitano, com ara les de formació i inclusió laboral que emprenem, tant la pròpia Conselleria com l’Ajuntament de València”.

Per la seua banda, la regidora del de l'àrea de Benestar i Drets Socials, Isabel Lozano ha posat en valor “la contribució del Poble Gitano al progrés i a la cultura de la nostra societat, en diversos camps, com el comerç, l’empresa, la medicina, l’advocacia, la universitat, l’educació, la mediació social, l’activisme, la política, la moda, la cultura, l’art i tants altres".

Lozano ha detallat el treball desenvolupat en el Projecte Kumpania, i la col·laboració amb la Fundació Secretariat Gitano en el ‘Programa d'integració de la comunitat gitana de Vàlencia’. A través del programa ‘Opre Romnia’, a més, “es treballa per a afavorir la inserció social de la població gitana immigrant procedent de països de l'Est i la promoció social i laboral de la dona gitana”.

Una altra de les actuacions que duu a terme l'Ajuntament és el Programa d'inserció sociolaboral, formació i acompanyament social en la zona del barri de Cabanyal-Canyamelar-Cap de França, dirigit a col·lectius d'especial vulnerabilitat, especialment dones amb fills que pertanyen a la comunitat gitana, que es duu a terme en col·laboració amb l'associació Brúfol. El projecte ‘València Inserta’ consistix en un dispositiu d'entitats públiques i privades creat per a la inserció soci-laboral de persones en situació de risc d'exclusió social, que realitza accions encaminades a introduir-les en el mercat laboral.

Una altra de les línies d'actuació consistix a col·laborar amb les famílies del Cens d'Habitatge Precari que són reallotjades en habitatges municipals adscrits al Servici de Benestar Social i Integració, durant un període d'entre un i tres anys, i l'adjudicació d'habitatges municipals en règim de lloguer social. Este programa inclou tallers de nutrició, higiene, noves tecnologies i gestió econòmica familiar.

L'Alcalde de València, Joan Ribó, ha destacat la necessitat de continuar treballant amb el poble gitano, i ha destacat que “no ens n’hem d’anar lluny per a comprovar que la discriminació, en forma de prejudici, de vegades està ben a prop, als nostres barris. Per això resulta tan necessari comprendre i fer comprendre la realitat gitana”.

Recursos multimèdia

Joan Ribó