Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Convenio hogares y pobreza energética - València

Vés enrere Convenio hogares y pobreza energética

Volver

L'Oficina de l'Energia de València atendrà les llars en risc de pobresa energètica

La Fundació València Clima i Energia i la Regidoria de Servicis Socials han signat un conveni per a facilitar l'accés als recursos que oferix l'Oficina de l’Energia a les persones en risc d'exclusió

• El nou conveni permetrà augmentar el nombre de famílies en situació d'emergència que podran ser ateses

09/12/2022

L'Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Benestar Social, i la Fundació València Clima i Energia han signat un conveni per a l'execució del projecte d'atenció a les persones en risc de pobresa energètica del municipi de València. Es tracta d'un acord pel qual la fundació donarà suport i farà un seguiment personalitzat de les llars en situació de pobresa energètica derivats pels centres municipals de serveis socials. Des de l'Oficina de l'Energia s'acompanyarà a les persones que així ho sol·liciten en la realització de tràmits administratius com el canvi de tarifes o la sol·licitud del bo social.
 

Tal com ha assenyalat el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica i vicepresident del patronat de la Fundació, Alejandro Ramón, “l'augment progressiu dels preus de la llum o del gas degut a l'actual crisi ha provocat que cada vegada més famílies tinguen dificultats per a pagar les seues factures energètiques i el risc d'exclusió augmente entre aquells que no poden mantindre els seus domicilis amb un nivell digne de confort. Per això volem abordar este problema unint les capacitats dels Servicis Socials Municipals i les de la nostra Oficina Municipal de l'Energia”

Per la seua banda, la regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, ha subratllat que "des dels Centres Municipals de Servicis Socials treballem en la prevenció de la pobresa energètica amb 287 famílies en situació d'emergència, un número que ara podrem ampliar amb 128 famílies més que podran ser ateses per este programa gràcies a este conveni”.

Alejandro Ramon ha lamentat que “en moltes ocasions, les famílies que més ho necessiten són les que més desconeixen els seus drets, o no coneixen l'existència d'ajudes ni disposen de capacitat per a realitzar els tràmits burocràtics per a accedir a elles; però des de l'Ajuntament entenem que l'accés a l'energia és un dret i estem compromesos en la lluita contra la pobresa energètica”. “Volem que les famílies puguen pagar el seu lloguer i omplir la seua nevera, però també volem que no patisquen fred a l'hivern, que puguen cuinar o que puguen dutxar-se amb aigua calenta”, ha afegit.

Ajudes municipals i fons europeus

D'altra banda, Isabel Lozano ha apuntat que "les ajudes socials d'emergència que s'han concedit durant els anys de govern de Joan Ribó, que inclouen les ajudes a la pobresa energètica, han augmentat un 68% en relació amb el 2014. Només l'any passat es van destinar 6,7 milions a ajudes socials per a les famílies i col·lectius vulnerables, perquè ningú passe fred a la nostra ciutat”.

Gràcies a este conveni, l'Oficina de l'Energia oferirà activitats de formació en dret a l'energia a les persones usuàries i als treballadors dels Centres Municipals de Servicis Socials, i a més donarà suport en la identificació de llars vulnerables en risc de pobresa energètica per a desenvolupar noves accions finançades per la Unió Europea.

“En estos moments, la Fundació València Clima i Energia ja gestiona fons europeus i està executant programes contra la pobresa energètica”, ha subratllat Alejandro Ramón, qui ha afegit que “l'emergència climàtica ens obliga a accelerar la transició energètica, però tenim el compromís que esta transició no deixe ningú a arrere. La transició energètica ha de ser inclusiva i justa. L'accés a l'energia neta i assequible ha de ser un dret universal”. L'edil ha citat l'exemple de programa contra la pobresa energètica finançat per la Unió Europea i liderat per València des de la Fundació València Clima i Energia i Las Naves: el WellBased, un estudi que permetrà comprovar els efectes de la pobresa energètica sobre la salut per al qual en este moment s'esta reclutant 130 famílies valencianes voluntàries.

Premis i noves seus per a l'Oficina de l'Energia

L'Oficina de l'Energia de València, que gestiona la Fundació Municipal València Clima i Energia és un referent europeu per la seua labor de sensibilització i difusió de les energies renovables i l'eficiència energètica i pel servici que presta en la formació i la informació a la ciutadania sobre el consum d'energia, ha assenyalat Alejandro Ramón. Recentment ha sigut reconeguda en els premis nacionals de l'Associació d'Agències Espanyoles de Gestió de l'Energia (Eneragen) i a l'octubre va rebre en el Museu Reina Sofia el premi SustainabilityActions 2022 per impulsar l'estalvi energètic en centres educatius.

En 2021 més de quatre mil persones es van beneficiar directament dels servicis que presta l'Oficina de l'Energia i més de set mil van participar de manera directa o indirecta de les seues activitats. Encara sense conéixer les dades de 2022, l'augment de la demanda de formació i informació sobre energia ha fet que este mateix mes de desembre estiga prevista la inauguració d'una nova oficina en el Parc de l’Oest i una altra més ho farà al gener al barri de Torrefiel, que s'uniran a la ja existent al barri d'Aiora.

Recursos multimedia

Alejandro Ramon