Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Contrato limpieza y residuos - València

Vés enrere Contrato limpieza y residuos

Volver

L’Ajuntament licita el nou contracte de neteja i residus, que comptarà amb un 20 % més de recursos progressivament fins 2024

El vicealcalde, Sergi Campillo, anuncia que, entre les novetats, s’introduiran contenidors d’orgànica intel·ligents per identificar els usuaris

• S’atorgarà fins a un màxim de dos punts a les empreses que oferisquen sistemes d’identificació d’usuaris en els contenidors d’orgànica

15/12/2021

El nou contracte de neteja viària, recollida i transport de residus afavorirà la implantació de contenidors d’orgànica intel·ligents que permeten identificar els usuaris a través d’una targeta o una aplicació mòbil. La Junta de Govern Local aprovarà este divendres la seua licitació, que puntua les empreses que oferisquen este sistema. Per al vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, “és el futur en ciutats compactes com València, possibilita premiar el veïnat que recicla i constituïx una de les formes més efectives en les ciutats de combatre el canvi climàtic”. El contracte, per al període 2022-2036, compta amb un pressupost de 1.325 milions d’euros i incorpora un quart lot reservat a empreses d’inserció social. Es preveu augmentar la freqüència d’aigualeig dels carrers de 21 a entre 10 i 12 dies i ampliar el dispositiu especial de neteja intensiva als barris, entre altres millores.

 

El vicealcalde ha donat a conéixer les característiques d’este contracte, “el més gran de l’Ajuntament”, que comptarà amb un 20 % més de recursos progressivament fins 2024. La quantia per al 2022 serà de 80 milions d’euros i creixerà de manera progressiva fins als 90 milions d’euros al 2024. “Comparat amb els 59 milions d’euros destinats al 2015, el contracte amb el govern de coalició creix un 52 %”. Està previst que estiga formalitzat en el primer semestre de 2022. A més de la millor oferta econòmica, es valoraran aspectes de caràcter qualitatiu. Entre ells, Campillo ha destacat que s’atorgarà fins a un màxim de dos punts a les empreses que oferisquen sistemes d’identificació d’usuaris en els contenidors d’orgànica. És a dir, en un futur i amb esta millora, una volta el veïnat s’identifique mitjançant una targeta o aplicació mòbil, la porta es desbloquejarà i es podrà depositar el fem. “El que volem és afavorir este sistema en vistes a premiar els veïns i veïnes que reciclen millor”, ha assegurat Campillo, “igual que hem fet en l’EMTRE, que tenim enllestida l’aplicació informàtica per als ecoparcs de l’àrea metropolitana per tal d’aplicar un descompte en la taxa Tamer a partir del 2022”.

D’eixa manera, “volem posar les bases perquè l’Ajuntament puga, en un moment determinat, fer un descompte en una taxa o impost municipal o donar un benefici a nivell municipal que se decidirà en el futur”. Es començarà pel contenidor d’orgànica “perquè és el més fàcil d’identificar i arrossega la resta”, ja que “si tu separes bé l’orgànica, separaràs bé els envasos, el paper cartó i la resta”. Campillo ha explicat que “les ciutats estem debatent quin és el millor sistema de recollida de residus” i, “al meu parer, el futur de ciutats compactes com la nostra passa per sistemes de contenidors intel·ligents”, encara que, per exemple, als pobles de València es podria adaptar també altres sistemes com la recollida porta a porta o el sistema de plataformes mòbils com el de la zona nord de Ciutat Vella.

El regidor d’Ecologia Urbana ha assenyalat que, “si al final falten sensors o no els oferixen o no abasten tot l’àrea, la intenció de l’Ajuntament de València serà licitar-ho amb recursos propis d’inversió”. Per a Campillo, este sistema constituïx “una de les formes més efectives en la ciutat de separar els residus i minimitzar la seua producció”.

Quatre lots

El contracte es dividirà en quatre lots. Els lots 1, 2 i 3 tindran una durada de 15 anys, no prorrogables, i es corresponen amb la distribució geogràfica actual per districtes. Com a novetat, es licitarà un quart lot, per cinc anys, reservat a empreses d’inserció social per centralitzar la neteja de pintades i eliminació de cartells en l’espai públic en tota la ciutat. “A través de la contractació pública es poden fer polítiques socials i este és un clar exemple en afavorir la integració de persones amb dificultats d’accés al mercat laboral”, ha manifestat Sergi Campillo.

Introducció de millores

S’estima que amb el nou contracte s’incrementarà en un 50 % la freqüència de l’aigualeig viari, passant de cada 21 dies a cada 10-12 dies; s’augmentarà el servici de recollida de mobles i objectes abandonats en la via pública, i s’ampliaran els dispositius especials de neteges intensives que actualment es realitza als barris d’Orriols, Malva-rosa, Marxalenes i Cabanyal. Així mateix, es preveu la renovació de més del 50 % del parc de contenidors, sobretot els més vells —resta, envasos i paper-cartó—, per tal que siguen més accessibles per a les persones amb discapacitat i impedisquen l’obertura per a fins diferents de la recollida de residus. També es contempla la introducció de tècniques smart city per supervisar en temps real el recorregut dels equips i controlar de forma telemàtica si els contenidors estan plens. Igualment, es tindrà en compte l’ampliació de personal i la renovació del parc de vehicles perquè siguen més ecològics i minimitzen el soroll.

Recollida selectiva

Segons ha apuntat el vicealcalde, un dels principals objectius del nou contracte és incrementar la recollida selectiva de residus. En eixe sentit, ha detallat que cada dia se’n genera una mitjana de mil tones a la ciutat i ha explicat que en 2015 les fraccions de residus selectius van suposar un 12,6 %; en 2019 van pujar al 20,9 %, i en 2020, van arribar al 27 %. “En cinc anys hi ha hagut un increment de pràcticament 15 punts”, ha assenyalat el titular d’Ecologia Urbana, per a qui esta situació és el resultat de “la conscienciació cada volta major del veïnat, les campanyes de sensibilització, l’increment dels contenidors de reciclatge i la incorporació de la recollida de matèria orgànica, que completem entre este mes i el que ve en tota la ciutat”.

Ara bé, el responsable municipal ha recordat que s’han de complir les obligacions legals que marca la Unió Europea, la qual establix un horitzó de reciclatge del 55 % en 2025; el 60 % en 2030, i el 65 % en 2035. Per això, “són imprescindibles polítiques de gestió correcta de residus”.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr

Sergi Campillo. Contenidors intel·ligents
Sergi Campillo. Millores en la neteja