Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Consejo Acción Social - València

Vés enrere Consejo Acción Social

Volver

L'Ajuntament ha duplicat el pressupost executat del Pla de persones sense sostre per a pal·liar els efectes de la pandèmia

29/06/2021

La regidora de Servicis Socials de l'Ajuntament de València, Isabel Lozano, ha presidit hui el Consell Municipal d'Acció Social, on ha repassat les mesures dutes a terme per l'Ajuntament en qüestions socials (dependència, prestacions econòmiques individualitzades, servicis domiciliaris, intermediacions per a aturar desnonaments, gestió de la renda valenciana d'inclusió o les accions impulsades per al col·lectiu de persones sense sostre). Tal com ha subratllat la delegada, "el pressupost executat en el Pla per a persones sense sostre ha duplicat àmpliament el que es preveu, una situació fruit del temps de pandèmia, que ha obligat a reconduir les actuacions a les necessitats del moment per a no deixar a cap persona arrere; i a València hem sabut actuar en este sentit".

 

L'atenció integral a les persones sense llar mitjançant la creació de nous recursos més ajustats a les seues necessitats tenia una previsió assignada de 200.000 euros, i el pressupost realment executat ha sigut d'1.455.067,96 euros. Tal com ha subratllat Lozano, a causa de les necessitats que va imposar l'estat d'alarma, es va fer necessari obrir nombrosos recursos per a l'allotjament alternatiu de persones sense llar que no podien estar al carrer, donades les restriccions de moviment necessàries i les mesures de seguretat que es van establir.

Així, l'Ajuntament va posar a la disposició del col·lectiu les instal·lacions d'hostalatge de la Fundació Esportiva Municipal, habilitades com a centre d'allotjament per a Persones Sense Llar durant la primera onada de la pandèmia. Des del 17 de març fins a 6 de juny es va atendre 173 persones. I en la mateixa línia es va habilitar el poliesportiu de la Petxina com a centre d'allotjament per a persones sense llar també durant la primera onada: des del 2 d'abril fins al 5 de juny va haver-hi un total de 93 persones ateses.

Així mateix es va obrir l'alberg Ciutat Vella, un hostal habilitat com a centre d'allotjament i proves PCR per a Persones Sense Llar des del 23 de novembre. 117 persones van ser ateses fins al 31 de desembre de 2020.

A més, en esta mateixa etapa es van preparar com a centres d'atenció per a persones sense llar (per a lavabo, dutxes i repartiment de menjars) els poliesportius del Cabanyal (681 persones ateses i 5.394 servicis totals), el poliesportiu el Carmen (440 persones ateses i 2.000 servicis totals), el poliesportiu Fuensanta (amb 332 persones ateses i 1.958 servicis totals) i el centre esportiu del tram III del riu (amb 731 persones ateses i 3.564 servicis totals).

Un altre dels espais habilitats ha sigut el Centre Mussol de la Fundació Salut i Comunitat, amb obertura nocturna del Centre de Baixa Exigència de la Fundació (15 places nocturnes i 60 diürnes). El centre ha estat obert 24 hores des del 26 de març fins al 25 de juny. El balanç reflecteix que han pernoctat 31 persones, i han utilitzat les places diürnes altres 240, de les quals 168 eren persones sense llar, i la resta, sense habitatge estable.

També es va contractar una residència en el Vedat, habilitada com a centre d'allotjament per a persones sense llar en el període de la primera onada de pandèmia, d'igual manera que el Centre Sant Esteban Càritas Diocesana, amb 11 places, obert des de l'inici del confinament fins al 16 de juny. Finalment, també es van posar a disposició quatre pisos on va haver-hi allotjades quatre famílies.

D'altra banda, el Centre d'Atenció a Emergències Socials es va posar en marxa el 4 de novembre de l'any 2020 en el marc de la denominada Operació Fred, amb un balanç de 147 persones ateses fins al 31 de desembre de 2020.

La regidora de Benestar Social i Integració, Isabel Lozano, ha destacat "la continuïtat i el reforç dels programes de suport a la inclusió social i laboral de col·lectius amb especials dificultats, on dels 75.000 euros previstos s'han acabat executant 301.422 euros". Ací, el Projecte València Inserta s'ha vist incrementat durant l'any 2020 respecte a l'exercici anterior, en incloure en les seues activitats l'atenció a dones en situació de prostitució i de joves en situació d'exclusió, col·lectiu provinent del projecte "OcupAcció joves", unificant així totes les actuacions en matèria d'inserció social i laboral.