Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Concurso proyectos nuevo Jardín Trini Simó - València

Vés enrere Concurso proyectos nuevo Jardín Trini Simó

Volver

El disseny del futur Jardí de Trini Simó, en l’antic solar dels Jesuïtes, es decidirà amb un concurs de projectes

L’equip guanyador s’encarregarà de la redacció del projecte i la direcció d’obra per convertir la parcel·la “en un jardí singular inspirat en el paisatge agrícola valencià” i “una superilla verda que articularà el Botànic amb el seu entorn”

• El jardí municipal que s’ubicarà al solar dels Jesuïtes de València portarà el nom de la historiadora de l’art, activista veïnal i filla predilecta de la ciutat Trini Simó

15/07/2021

El disseny del futur Jardí de Trini Simó, en l’antic solar dels Jesuïtes, es decidirà amb un concurs de projectes les bases del qual ha presentat este matí l’alcalde, Joan Ribó, acompanyat del vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo. Un jurat d’experts seleccionarà les tres millors propostes, que tindran una dotació econòmica de 10.000, 5.000 i 3.000 euros, respectivament. A l’equip que reba el primer premi se l’adjudicarà també la redacció del projecte i la direcció d’obres per import màxim de 187.157 euros. L’objectiu és que la parcel·la de vora 7.215 metres quadrats es transforme en “un jardí singular inspirat en el paisatge agrícola valencià” i “una superilla verda que articularà el Jardí Botànic en continuïtat amb el Jardí de les Hespèrides, la gran via de Ferran el Catòlic, els carrers per a vianants adjacents, l’espai del col·legi de Sant Josep, el passeig de la Petxina i el Jardí del Túria”, segons ha explicat Ribó.

 

“La societat valenciana ha tingut sempre la voluntat de lluitar per tindre una ciutat saludable, sostenible, verd. Salvem el Botànic va nàixer en 1995, ja fa 26 anys, i amb este concurs de projectes volem satisfer esta reivindicació tan llarga i complicada. Hui fem un pas històric per fer del solar de Jesuïtes el nou Jardí de Trini Simó”, ha indicat l’alcalde, qui ha recordat que portarà el nom de “la històrica activista veïnal —membre de la plataforma Salvem el Botànic— com a referent dels moviments ciutadans que tant han lluitat durant dècades per a fer de València una ciutat més habitable”. Joan Ribó ha assenyalat que “complim amb el nostre compromís de fer cada dia una ciutat més verda i sostenible. I al mateix temps donem resposta a les reivindicacions ciutadanes, amb un projecte innovador, arrelat al nostre medi ambient i basat en el disseny”.

El concurs que servirà per dissenyar la nova infraestructura verda naix després del conveni firmat entre l’Ajuntament i la Universitat de València, en què s’arrepleguen les condicions per l’obra d’enjardinament. Així, s’ha de donar una solució integral al solar, de propietat municipal, de manera que complemente la col·lecció del Jardí Botànic de la Universitat i el Jardí de les Hespèrides. El conjunt serà un jardí singular que tindrà com a motiu principal el conreu valencià i l’agricultura urbana i que no es cedirà a tercers. Serà propietat de l’Ajuntament, que s’encarregarà tant de la construcció com del posterior manteniment. Per la seua banda, la Universitat de València col·laborarà amb el consistori en la redacció del projecte i la posterior dinamització didàctica i cultural de l’espai. La nova zona verda, visitable i oberta al públic, serà un espai formatiu al voltant de l’Horta, de la seua història i biodiversitat, de l’alimentació de proximitat i la sostenibilitat, la base científica del qual serà aportada per la Universitat de València, que també s’ocuparà de l’aprofitament didàctic i educatiu posterior i del manteniment a llarg termini del contingut científic.

El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha detallat altres criteris que hauran de tindre en compte els equips que es presenten al concurs: el compliment del Pla especial de protecció de l’entorn del Botànic; la justificació del tancament o no de la parcel·la, parcialment o en la seua totalitat; la vinculació amb els espais públics i arquitectures circumdants de l’illa del Botànic; el plantejament de la gestió i manteniment dels espais de formació, esbarjo, contemplació o treball, i el manteniment de la memòria històrica i cívica, ja que es pretén “posar en valor la lluita veïnal i civil per aconseguir este jardí”. A més, la proposta ha d’estar alineada amb el Pla Verd i de la Biodiversitat de València, l’objectiu del qual és “la creació d’espais verds estructurals per contribuir a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania i la formació d’una estructura verda resilient, plena de valors culturals i ambientals”.

És la primera volta que l’Ajuntament fa ús d’este model de concurs, en una fase, amb jurat i finançat al 100 % amb fons propis, que es va consensuar amb el Col·legi d’Arquitectes. Segons Campillo, té com avantatges que garantix propostes anònimes, un jurat multidisciplinari, no s’avaluen criteris merament numèrics i potencia la participació. El jurat d’experts seleccionarà les tres millors propostes, amb una dotació econòmica de 1.000 euros, el primer premi; 5.000, el segon, i 3.000, el tercer. A l’equip guanyador del primer premi se l’adjudicarà també la redacció del projecte bàsic i d’execució, la direcció facultativa de les obres, així com el projecte i la memòria d’intervenció arqueològica, per import màxim de 187.157 euros. Està previst que els plecs del concurs es publiquen en les pròximes setmanes i que l’equip redactor estiga seleccionat cap a la tardor. Este disposa d’un termini de sis mesos per redactar el projecte. Després s’haurà de licitar l’execució de l’obra per un import màxim estimat de 2.372.049,51 euros (IVA inclòs).

Pel que fa al jurat d’experts, el presidirà l’alcalde o la persona en qui delegue. Seran vocals: un representant de l’Ajuntament de la comissió tècnica sorgida arran el conveni entre el consistori i la Universitat de València, un representant de la Universitat d’esta comissió tècnica, un arquitecte o arquitecta de l’equip redactor del Pla especial del Botànic, una persona responsable de l’exposició “Botànic-Jesuïtes. Un paisatge compartit”, una persona representant de l’entitat Hort Urbà Botànic-Jesuïtes (continuadora de la plataforma Salvem el Botànic), el gerent del Consell de l’Horta, i el cap del servici municipal de Projectes Urbans. Actuarà com a secretari el cap del servici municipal de Jardineria Sostenible.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr

Joan Ribó
Sergi Campillo