Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Comunidad energética Castellar-l'Oliveral - València

Vés enrere Comunidad energética Castellar-l'Oliveral

Volver

La primera comunitat energètica local de València comença a funcionar a Castellar-l’Oliveral

Segons l’alcalde, “esta llavor s’escampa per altres barris” i els d’Aiora, Malilla, el Carme i la Malva-rosa seran els pròxims amb instal·lacions d’autoconsum per fer front al canvi climàtic i la pujada de preus

• El projecte va arrancar en juny de 2020, quan sis veïns i veïnes van constituir l’Associació Energètica Local Castellar-l’Oliveral

28/01/2023

La comunitat energètica local de Castellar-l’Oliveral, la primera d’este tipus a València, s’ha posat en marxa este dissabte amb l’objectiu de fer front al canvi climàtic i la pujada dels preus de l’electricitat. L’alcalde, Joan Ribó, acompanyat del regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, ha visitat el centre cívic La Cebera en la coberta del qual s’ha col·locat la planta fotovoltaica. Ribó ha manifestat que “la llavor de Castellar s’escampa per altres barris” i els d’Aiora, Malilla, el Carme i la Malva-rosa seran els pròxims a tindre instal·lacions d’autoconsum.
 

A més d’abastir els 63 socis i sòcies amb què compta actualment, la comunitat energètica de Castellar-l’Oliveral, a través de la Fundació València Clima i Energia, cedirà energia neta i gratis a tres famílies vulnerables del poble. Els beneficis, però, arriben a tota la ciutadania, ja que amb esta iniciativa es deixaran d’emetre prop de 12.000 quilograms de CO2 a l’atmosfera, la mateixa quantitat de diòxid de carboni que absorbirien 375 arbres. L’alcalde ha assenyalat que “hui és un dia històric: naix a València la primera comunitat energètica de la ciutat, la primera de moltes que hi vindran”.

El projecte va arrancar en juny de 2020, quan sis veïns i veïnes van constituir l’Associació Energètica Local Castellar-l’Oliveral, de forma telemàtica per les restriccions per la pandèmia. L’Ajuntament els va assessorar i els va cedir la teulada del centre cívic municipal La Cebera per a les plaques fotovoltaiques, “però és de justícia que el protagonisme hui siga per als socis de la comunitat i per als veïns de Castellar-l’Oliveral”, ha indicat Ribó.

Per al màxim responsable de la ciutat, “estem davant d’una autèntica revolució; els veïns s’empoderen, passen de ser consumidors i clients de multinacionals energètiques a ser generadors i gestors de la seua pròpia energia d’una forma democràtica, sostenible i solidària”. La majoria de socis són famílies amb única participació en la comunitat. Han fet una inversió inicial de 600 euros i es calcula que podran estalviar uns 140 euros a l’any en la factura de la llum. S’estima que al cap de quatre o cinc anys hauran recuperat la despesa en una instal·lació que té una vida útil d’almenys 25 anys, sense comptar amb la subvenció que els ha concedit l’IVACE (Institut Valencià de Competitivitat Empresarial), que cobrix el 40 % dels costos.

La comunitat energètica de Castellar-l’Oliveral busca nous emplaçaments per a més instal·lacions, més enllà de la Cebera i servix “d’exemple i d’inspiració a tot València”, segons ha remarcat Ribó. El barri d’Aiora serà el pròxim a disposar d’infraestructures d’autoconsum, seguit de Malilla i el Carme, mentre que el col·legi públic Ballester Fandos, a la Malva-rosa, ha iniciat el procés per crear una comunitat energètica per al proveïment del centre i per cedir energia gratis a famílies vulnerables.

Per la seua part, Alejandro Ramon ha ressaltat que “Castellar, este xicotet poble del sud, comença a dibuixar el futur de la ciutat de València: una ciutat més verda, més sostenible, més democràtica, més inclusiva, més justa i més innovadora”. Així, ha destacat l’edil, a més de la primera comunitat energètica de València, Castellar-l’Oliveral acollirà el primer mercat d’agricultors de la ciutat.

En l’acte de posada en marxa del projecte d’autoconsum a La Cebera ha participat la presidenta de la comunitat energètica local de Castellar-l’Oliveral, Empar Puchades, i l’alcaldessa de Castellar-l’Oliveral, Merche Alabau. També hi han assistit, entre altres, la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Isaura Navarro; la directora general de Canvi Climàtic, Celsa Monrós; el director General de Transició Ecològica, Enric Juan; el director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Alberto Rubio; la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez; el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, i la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr