Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Compra pública alimentaria - València

Vés enrere Compra pública alimentaria

Volver

L’Ajuntament valorarà criteris nutricionals, socials, ambientals i educatius per garantir menjadors escolars saludables i sostenibles

Alejandro Ramon ha destacat que la contractació d’un servici tan fonamental com el del menjador escolar no dependrà únicament dels criteris econòmics

• Horta i escola

24/11/2020

L’Ajuntament de València modificarà progressivament els plecs de condicions que regeixen els contractes del servici de menjador escolar perquè es valoren altres criteris a banda del preu, evitant així que les licitacions a la baixa impedisquen subministrar una alimentació de qualitat als centres educatius i dificulten la participació de les xicotetes i mitjanes empreses. El regidor d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta, Alejandro Ramon, ha explicat que s’hauran d’incorporar nous criteris, com ara els nutricionals, els socials, els ambientals i els educatius en la selecció de les empreses adjudicatàries.

 

“Volem que els menús escolars incrementen la quantitat de verdures i hortalisses, reduïsquen la xifra d'aliments d'origen animal, eliminen productes ultraprocessats, limiten l'ús de plats preparats i la freqüència de fregits, substituïsquen el sucre per altres edulcorants i impulsen l'ús de cereals integrals i pans de fermentació lenta sense millorants”, ha detallat el regidor, per a qui “resulta fonamental que se li done més valor al component educatiu i pedagògic del menjador”.

En relació amb els aspectes mediambientals l’objectiu és posar en valor el paper de l'alimentació per a lluitar contra la crisi climàtica i ecològica i que s’incorporen als menús productes frescos, de temporada, de proximitat i de producció ecològica per garantir així la qualitat nutricional i organolèptica i alhora reduir els impactes ambientals i les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.

L'adopció d'estes mesures per part de l'Ajuntament de València implicarà la modificació en els pròxims anys dels plecs que regeixen la licitació del servici de menjador dels col·legis municipals Fernando de los Ríos, Benimaclet i Santiago Grisolía i les escoles infantils de gestió directa Pinedo, Solc, Gent Menuda i Quatre Carreres.

Amb l’aprovació per part del Ple de l’Ajuntament de València de la guia per a la compra pública alimentària es tanca un recorregut administratiu que ja ha comportat una nova Llei de Contractes del Sector Públic (2018) –que reconeix la compra pública com a motor d'un model de desenvolupament més just i més sostenible- i l’aprovació en 2019 de la Instrucció de Contractació Pública Responsable –per aterrar la legislació a l'àmbit municipal i “impulsar definitivament que les compres dels menjadors escolars municipals garantisquen la salut de l'alumnat, la producció respectuosa amb el medi ambient i la justícia social al llarg de la cadena alimentària”.

La compra pública alimentària comprén els diversos servicis de restauració col·lectiva que assumixen les administracions públiques: centres educatius, hospitals, residències, centres penitenciaris, etc. i es calcula que en tot l'Estat es destinen entre 2.000 i 3.000 milions d'euros a les compres alimentàries, la qual cosa situa l'administració pública com el primer consumidor d'aliments de l'Estat. Per este motiu, Ramon ha mostrat la seua confiança en convertir l’Ajuntament de València en un exemple a l'hora de “facilitar les compres alimentàries sostenibles i justes i d’inspirar a altres administracions públiques que vulguen emprendre el camí cap a uns menjadors escolars bons per a l'alumnat, bons per al territori i bons per al planeta”.

La guia aprovada al Ple ha sigut elaborada pel Consell Alimentari Municipal de València i l’han validada la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica (SEAE), el Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (CODINUCOVA), Mensa Cívica, la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià, el Col·legi Oficial de Veterinaris de València, Greenpeace, PROAVA (Promoció Agroalimentària de Qualitat de la Comunitat Valenciana), Justícia Alimentària, el Centre d’Estudis Rurals i Agricultura Internacional (CERAI), la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, la Unió de Llauradors i Ramaders, el centre d’innovació Las Naves i la Coordinadora Campesina del País Valencià (COAG).

Per part seua, la regidora d'Educació, Maite Ibáñez, ha destacat que “el consum responsable en els menjadors escolars està sent abordat com a prioritari, buscant models alimentaris més sostenibles per les implicacions que té tant en la salut com en l'educació de les pròximes generacions”. Per este motiu, “estem mantenint reunions amb representants del Consell Alimentari Municipal per a revisar i incorporar propostes d'alimentació saludable i consum de producte de proximitat; de fet, hem establit una taula de treball per a concretar estes propostes de cara a l'elaboració dels plecs dels pròxims contractes de menjadors escolars de les escoles infantils i col·legis de gestió municipal”.