Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Comissió d'Ecologia Urbana - València

Vés enrere Comissió d'Ecologia Urbana

Volver

El nombre d’avisos per a recollir mobles vells i objectes creix un 7% en 2021, amb més de 70.000 fins al mes de setembre

El vicealcalde demana a l’oposició respecte al criteri tècnic de jardineria quant a la viabilitat de l’arbrat de la ciutat

• Abocador clausurat en La Punta

21/10/2021

La Regidoria d'Ecologia Urbana ha informat hui en la Comissió Informativa d'Ecologia Urbana i Emergència Climàtica que enguany, fins al mes de setembre, s'han realitzat un total de 70.463 avisos per a recollir mobles vells i estris (objectes), el que representa un 7 per cent més amb comparació al mateix període de 2020.

 

La recollida de mobles vells i estris (objectes) és una de les tasques més importants del servici de Gestió Sostenible de Residus Urbans i Neteja de l’Espai Públic, i a més a més no ha deixat de créixer en els últims anys. Com ha informat hui el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana en la comissió informativa, des de l'any 2019 s'han rebut un total de 232.602 avisos. En 2019 la xifra va ser de 74.320, en 2020 va augmentar un 18% fins als 87.819 expedients, i en 2019, fins al mes de setembre hi han comptabilitzat un total de 70.463 avisos, el que significa un creixement del 7% si comparem el mateix període respecte a l'any anterior.

El vicealcalde Sergi Campillo ha explicat que la col·laboració ciutadana “és fonamental en este servici públic” i de fet, ha recordat, "la majoria dels avisos són per iniciativa de les veïnes i veïns de València, que informen a través del 010 dels trastos dels quals volen desfer-se-". "Sols un 4,7 per cent dels avisos són per part de la Inspecció Municipal, la Policia Local i notificacions ciutadanes per abandonament d'estris de terceres persones. Podem estar molt satisfets de l'elevat compromís de la societat en este sentit", considera Campillo.

Tant el personal operari manual com el personal conductor dels servicis de neteja i recollida de residus detecten diàriament i sistemàticament abandonaments incontrolats en viari de mobles i estris, habitualment al costat dels contenidors de residus, informa la regidora.

El protocol d'actuació s'inicia amb una petició ciutadana telefonant al telèfon 010 o enregistrant una incidència a la web municipal. De seguida, es rep un missatge SMS amb indicació que la incidència comunicada serà tractada abans de 24 hores pels servicis municipals de recollida. Si no es produïx cap incidència, els mobles vells i estris són recollits durant les 24 hores següents a la petició ciutadana.


Abocaments clausurats en La Punta

 

D'altra banda, en la Comissió d'Ecologia Urbana s'ha informat que el servici de Residus Urbans ha executat deu actuacions des de principi d'any per a netejar abocadors il·legals en La Punta, mentre que s'han iniciat els treballs per a tancar un punt d'abocament en el Camí del Salinar, també en este poble del sud de la ciutat. La regidoria ha informat que fins ara no s'havia pogut actuar perquè el camí estava tallat.

De les deu actuacions realitzades fins ara, en set d'elles s'han col·locat cartells que indiquen que és un "abocador clausurat", donat que s'havien convertit en punts d'abandonament de runes i enderrocs. Està previst que en el Camí del Saliner també es col·loque este cartell informatiu, que a més a més adverteix a la ciutadania del règim sancionador.

 

Plaga del cotonet i altres plagues a la ciutat

 

Entre altres qüestions, en la Comissió d'Ecologia Urbana també s'ha informat que el servici de Jardineria Sostenible ha tractat, fins setembre d'enguany un total de 3.650 arbres afectats per la plaga del cotonet. El servici realitza actuacions fitosanitàries responent a un seguiment periòdic de l'evolució d'esta plaga, seguiment que s'efectua en la totalitat dels espais verds i arbratge de la ciutat, incloent-hi els seus pobles.

Totes les matèries actives utilitzades per al control de Pulvinaria psidii, un còccid, en cítrics i en les mèlies (Melia azedarach) s'ajusten a les autoritzades en el Registre Oficial de Productes Fitosanitaris per al seu ús en l'àmbit d'àrees verdes urbanes.

Estos treballs no tenen un cost extra per al servici, ja que la realització dels tractaments fitosanitaris forma part de les obligacions contractuals de les concessionàries de manteniment, reg i conservació de jardins de la ciutat de València, per tant, el cost està inclòs en el cànon ordinari anual sense cap cost addicional. En este sentit a més, les dos contractes mantenen convenis amb la Universitat Politècnica de València per a que experts en plagues vegetals supervisen i aconsellen els mètodes més efectius per al seu tractament.

També s'ha explicat en la comissió de les distintes plagues detectades en l'arbrat de la ciutat. Les més importants són el morrut roig de les palmeres, la processionària del pi, la cotxinilla acanalada; la galeruca de l'Om, el barrinador del xiprer, i el cotonet i mosca blanca en cítrics organmentals. D'igual manera, s'han realitzat actuacions per al control de les psiles d'arbre d'amor, albízia, tipuana, ficus i eucaliptus. Així com aplicacions en jacarandes per al control de pugons.

 

Defensa dels criteris tècnics davant les crítiques de loposició

 

En la comissió de hui, el regidor d'Ecologia Urbana ha fet una de defensa dels criteris dels tècnics en actuacions com la tala d'un cedre a la plaça de la Reina o dels arbres abatuts per problemes d’estabilitat a la plaça del Mercat, "i caldria preguntar-se si l'oposició també confia en els criteris de les persones especialitzades o si considera que este tipus de decisions han de ser polítiques, la qual cosa és molt greu. Durant la comissió d’Ecologia Urbana el vicealcalde ha fet una crida a respectar el criteri tècnic a l’hora de decidir si un arbre és viable o no. “Anar en contra del criteri tècnic significaria entrar en un terreny perillós, amb responsabilitats patrimonials derivades en cas d’accident. Per tant, l’únic que demanem és aplicar el principi de prudència i confiar en el criteri tècnic del servici”, ha declarat Campillo.

Recursos multimedia

Sergi Campillo