Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Capitalidad verde europea. Programa - València

Vés enrere Capitalidad verde europea. Programa

Volver

Infraestructura verda, eficiència energètica, mobilitat sostenible, recuperació d’espai públic i alimentació, eixos de la candidatura de València a capital verda europea

La gala de lliurament del guardó es podrà seguir en directe des de l’Àgora en un acte obert a la ciutadania

• Dunes a la platja del Saler

25/10/2022

La Comissió Europea anunciarà dijous de vesprada la ciutat guanyadora de la capitalitat verda europea 2024, una convocatòria de la qual són finalistes València i la ciutat italiana de Càller. La primera part de la delegació valenciana, encapçalada per l’alcalde, Joan Ribó, ix esta vesprada de l’estació Joaquín Sorolla en direcció a Grenoble, actual capital verda europea. València, que es presenta per primera vegada a este guardó, ha preparat una candidatura basada en quatre eixos fonamentals: l’increment de la infraestructura verda i la promoció de la biodiversitat urbana, la missió climàtica i l’eficiència energètica, la mobilitat sostenible i la recuperació de l’espai públic i l’alimentació sostenible vinculada a l’Horta.

 

L’alcalde, Joan Ribó, agraïx el suport i el treball de totes les persones vinculades a la candidatura i considera que “nosaltres hem fet molt bon treball, no només en la presentació o en les persones que han recolzat la nostra candidatura des del president del Govern, la ministra, el president de la Generalitat, tots els regidors de l’Ajuntament de València, sinó perquè també és un esforç que estem fent durant molt de temps en què València està apareixent com la capital verda o la capital de la mobilitat alternativa”. L’alcalde es mostra il·lusionat amb les possibilitats de la ciutat i, per això, creu que “tot el treball que hem fet ens dona la possibilitat real i la gran il·lusió de poder vindre divendres amb la capitalitat europea verda d’enguany”.

Ribó encapçala la delegació valenciana que es desplaça a Grenoble i que ix esta vesprada des de l’estació de RENFE, Joaquín Sorolla. Juntament amb l’alcalde viatgen esta vesprada el vicealcalde, Sergi Campillo, el regidor Giuseppe Grezzi, i els responsables tècnics de l’àrea d’Ecologia Urbana que també participen en la defensa de la candidatura. Per a demà està prevista l’eixida de la resta de la delegació de València amb la vicealcaldessa, Sandra Gómez, i els regidors de l’equip de govern Carlos Galiana, Borja Sanjuán i Elisa Valía. També integren la delegació de València la regidora del Partit Popular, Paula Llobet, i el regidor de Ciutadans, Fernando Giner. A més, viatgen a Grenoble la vicerectora de la Universitat Politècnica, Débora Domingo, i una persona en representació del Consell de la Joventut de València.

Programa d’actes

El programa d’actes de la delegació inclou com a primer esdeveniment una recepció en l’Ajuntament de Grenoble, que es celebrarà dimecres 26 de vesprada a partir de les 19 hores.

Dijous 27 de matí, a partir de les 10:15 hores del matí, està previst que es celebre la defensa de la candidatura de València a la capitalitat verda europea. L’acte de defensa es celebra a porta tancada i sense la presència de càmeres. En este acte està prevista la intervenció de la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, i del vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, i de dos responsables tècnics de la candidatura. També hi formen part de l’equip que defensa la candidatura de València, per a respondre possibles preguntes o aclarir dubtes, el regidor Giuseppe Grezzi i la regidora Elisa Valía, entre d’altres.

Ja de vesprada, a partir de les 18 hores, està previst que es celebre al Palau dels Esports de Grenoble la gala de lliurament dels guardons, un acte que es podrà seguir a València mitjançant la pàgina web https://bit.ly/3VY96i1 o des de l’Àgora ubicada a la plaça de l’Ajuntament. A l’acte de l’Àgora està previst que hi assistisquen els regidors i regidores que no s’han desplaçat a Grenoble i està obert a tota la ciutadania. S’hi preveu que sobre les set de la vesprada es conega finalment si València ostentarà la capitalitat verda europea de 2024. Cas que València s’alçara amb el guardó, l’alcalde, Joan Ribó, arreplegarà el distintiu.

Capitalitat verda europea

La capitalitat verda europea és un premi creat per la Comissió Europea en 2010 a la qual concorren els municipis europeus líders en les polítiques ambientals recollides en els objectius de desenvolupament sostenible de Nacions Unides, en el pacte verd europeu o en l’acord de París contra el canvi climàtic. Les 14 ciutats europees que, fins ara, han aconseguit el guardó són Estocolm (Suècia), Hamburg (Alemanya), Vitòria, Nantes (França), Copenhaguen (Dinamarca), Bristol (Regne Unit), Ljubljana (Eslovènia), Essen (Alemanya), Nijmegen (Països Baixos), Oslo (Noruega), Lisboa (Portugal), Lahti (Finlàndia), Grenoble (França) i Tallin (Estònia). Només una ciutat espanyola ha aconseguit fins ara el guardó: Vitòria en l’any 2012. Independentment de la ciutat elegida en l’edició d’enguany, la Comissió Europea premiarà una ciutat mediterrània del sud d’Europa ja que tant Càller com València compartixen característiques comunes com el seu caràcter mediterrani i meridional.

Aconseguir el guardó de capital verda europea, dotat amb 600.000 euros, implica superar un exhaustiu examen de la sostenibilitat de la ciutat per mitjà de 12 indicadors com l’aire, el soroll, els residus, l’aigua, la natura i la biodiversitat, els usos del sòl, l’ecoinnovació, la mitigació del canvi climàtic, l’adaptació al canvi climàtic, la mobilitat, el rendiment energètic i la governança. La candidatura implica també presentar una trajectòria consolidada en polítiques de sostenibilitat mediambiental i disposar d’un projecte futur com a ciutat verda.

El lema del guardó és “Ciutats verdes: aptes per a la vida” i els objectius del premi són recompensar els esforços constants per aconseguir alts estàndards ambientals, encoratjar els compromisos públics ambiciosos i continus de millora ambiental i desenvolupament sostenible i proporcionar un model que servisca d’inspiració a d’altres capitals europees.

La Corporació municipal va aprovar en Ple el passat mes de febrer presentar la candidatura de València als guardons amb el suport de 31 dels 33 regidors i regidores de l’Ajuntament. El passat mes de maig, Brussel·les va comunicar a l’Ajuntament que acceptava la candidatura de València al guardó i, el passat mes de juliol, va anunciar que València es convertia en una de les dos finalistes, juntament amb Càller (Itàlia).

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr

Joan Ribó