Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Capital Verde Europea Tallín - València

Vés enrere Capital Verde Europea Tallín

Volver

Joan Ribó assistix a l'obertura de Tallinn Capital Verda Europea 2023, que donarà pas a la capitalitat de València en 2024

Durant la jornada, Ribó mantindrà trobades amb l'alcalde de Tallinn, Mihhail Kolvart, amb el comissari europeu de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevicius, i amb el president de Parlament d'Estònia, Jüri Ratas

• València és la primera ciutat mediterrània triada per la Unió Europea com a Capital Verda

19/01/2023

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha viatjat hui a la ciutat de Tallinn, amb motiu de l'obertura de la conferència inaugural de la Capital Verda Europea de 2023, que exercix enguany la capital d'Estònia, i que tindrà lloc dissabte que ve. Atés que València és la ciutat triada per a exercir la capitalitat l'any pròxim, 2024, una delegació valenciana, encapçalada per l'alcalde, Joan Ribó, ha sigut convidada per a participar en les jornades d'obertura com a convidada especial. Durant la seua estada al país bàltic, l'agenda de l'alcalde Joan Ribó recull diferents trobades amb l'alcalde de Tallinn, Mihhail Kolvart, amb el comissari europeu de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevicius, i amb el president del Parlament d'Estònia Jüri Ratas (ex alcalde de Tallinn).
 

Tallinn ha sigut candidata a la Capitalitat Verda en diferents ocasions i, finalment, la capital d'Estònia ha rebut el reconeixement enguany, 2023. Es tracta d'una ciutat mitjana, de poc més de 420.000 habitants que ha apostat en els últims anys per les polítiques de sostenibilitat i creixement verd, en la mateixa línia que la ciutat de València. Les dos urbs han fet de l'aposta per la neutralitat climàtica i del lideratge en polítiques verdes i sostenibles el seu principal senyal d'identitat. De fet, València va ser triada el mes d'octubre passat Capital Verda 2024 en la primera ocasió en la qual va optar a este guardó. Tal com va assenyalar l'alcalde Ribó en aquell moment, “València s'ha consolidat com una ciutat de places, de carrils bici, d'espais recuperats per a la ciutadania, una ciutat que aparca el cotxe i que conjuga el jardí urbà més llarg d'Europa, un parc natural com a l’Albufera, un bosc mediterrani com la Devesa, i un paratge protegit com l'Horta”.

Ara, ha afegit l'alcalde, València acompanya Tallinn en la seua comesa “des d'eixa voluntat de lideratge que ha fet de la nostra ciutat el referent mediterrani a Europa de polítiques verdes i d'aposta per la sostenibilitat”. De fet, València és, a més, una de les cent ciutats triades per la Comissió Europea per a participar en la missió de la UE de convertir-se en ciutats intel·ligents i climàticament neutres d'ací a 2030.

La cerimònia oficial d'obertura de Tallinn Capital Verda Europea 2023 es desenvoluparà el dissabte, dia 21, a les 18.00 hores. Prèviament, l'alcalde Joan Ribó, acompanyat pel vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, tindrà una àmplia agenda de trobades i sessions de treball amb diferents instàncies i representants de l'àmbit de la política i la gestió ambiental. Demà de matí està prevista la trobada entre l'alcalde de València amb l'ambaixador d'Espanya a Estònia, Guillermo Corral Van Damme, una reunió que tindrà lloc en la seu de l'Ambaixada d'Espanya a Estònia.

A la vesprada, Joan Ribó, juntament amb Sergi Campillo, assistirà a la sessió “Aconseguir els objectius de desenvolupament sostenible a les ciutats europees”, en la qual participarà l'alcalde de Tallinn, Mihhail Kolvart, l'alcalde de Braga, Ricardo Río, i el vicealcalde de Porto i president del Fòrum de Medi Ambient d'Eurocities, Filipe Araújo.

L'endemà, dissabte, serà l'acte central de les jornades, però al matí, l'alcalde de València i el vicealcalde i delegat d'Ecologia Urbana participaran en la visita institucional a la ciutat junt amb l'alcalde de Tallinn, en la qual estaran acompanyats pels alcaldes de les capitals que lideren la Xarxa de Capitalitats Verdes Europees.

La ciutat líder del Mediterrani europeu

L'estada de l'alcalde Ribó i la delegació valenciana a Tallinn suposa el punt de partida per al desenvolupament de la Capitalitat Verda Europea que València haurà d'exercir durant l'any que ve. Cal destacar que es tracta de la primera vegada que la Unió Europea destaca una ciutat mediterrània amb este reconeixement internacional. La Comissió Europea ha valorat la solidesa de la candidatura de València en la primera ocasió en la qual ha optat al guardó. València va presentar una candidatura basada en quatre eixos: l'increment de la infraestructura verda i la promoció de la biodiversitat urbana, la missió climàtica i l'eficiència energètica, la mobilitat sostenible i la recuperació de l'espai públic i l'alimentació sostenible vinculada a l'Horta.

Tal com ha destacat l'alcalde, Joan Ribó, “la Comissió Europea ha valorat positivament les polítiques que s'estan desenvolupant els últims anys des de l'Ajuntament de Valènciam i que, de la mà dels moviments veïnals i socials, ens ha situat com una ciutat líder en tota Europa en polítiques mediambientals”. “Este reconeixement confirma que estem en el camí correcte, el de ser una ciutat climàticament neutra en 2030, el de continuar avançant en la implantació d'energies renovables, en la conversió en zona de vianants, en els projectes de renaturalització del nou llit del riu Túria, al Parc de Desembocadura, el jardí Trini Simó o la segona fase del Parc Central, entre molts altres”. “Esta és una ocasió immillorable per a acabar de fer un pas endavant definitiu cap a una ciutat nova, més verda, més saludable i més humana”, ha conclòs.