Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Barómetro municipal - València

Vés enrere Barómetro municipal

Volver

La ciutadania valora entre un notable i un excel·lent els programes municipals de foment de l’ocupació, segons el baròmetre de febrer

L’infobaròmetre recull que la gent està satisfeta amb el seu treball i el 77’8% té ja un contracte indefinit

• El programa municipal més ben valorat és l’assessorament que es realitza per a l’emprenedoria i la creació d’empreses

28/02/2023

El baròmetre municipal corresponent al mes de febrer de 2023 recull una millora de les condicions generals de treball en la ciutat de València respecte al mateix període de fa un any. Així, es registra un increment dels treballadors per compte alié o propi, que ha passat del 47% de la població enquestada de fa un any al 50’6% de l’actualitat. En correspondència, el personal aturat ha baixat del 8’8% al 7’1% i es detecta també un nombre important de personal treballador que té un contracte indefinit, que arriba ja al 77’8% de les persones entrevistades. El regidor d’Innovació, Carlos Galiana, ha destacat que “la gent està satisfeta afortunadament amb el seu treball en un percentatge prou alt i en una mitjana d’un 7’7% i les polítiques públiques d’ocupació que fa l’Ajuntament de València són positives i estan reconegudes per la ciutadania”.
 

En este sentit, segons Galiana, “les polítiques de l’Ajuntament en matèria de foment de l’ocupació són valentes i estan donant els seus fruits. Hem preguntat per les polítiques que estem fent en este ajuntament en este govern encapçalat per Joan Ribó i les notes són molt altes, d’un 8’3, que és un notable, a un 9’4, que és un excel·lent”. Per això, segons Galiana, “la gent està validant les polítiques d’ocupació que s’hi fan des de l’Ajuntament per aportar el nostre granet d’arena per tal que la gent trobe treball, millore les seues condicions de treball i tinga una situació en la ciutat més que òptima”.

El baròmetre

Així, l’enquesta realitzada a 2.355 persones amb un repartiment aleatori per sexe, edat, nacionalitat i relació amb l’activitat econòmica, descriu una millora del personal ocupat en la ciutat i una disminució del personal desocupat i s’hi observa una tendència a l’estabilització laboral. En este sentit, el 77’8% de la població enquestada te un contracte indefinit, el 78’8% treballa a temps complet i el 51’4% ha tingut el mateix contracte en els últims dos anys.

Tot i eixa estabilitat, el 53% dels entrevistats treballa en una activitat que no hi té relació amb els seus estudis i el 43’2% contempla la possibilitat d’encetar una activitat laboral, treballar com a autònom o crear la seua pròpia empresa. A més, les persones enquestades consideren com a risc laboral principal del seu treball la repetició de moviments, les postures físiques doloroses, el moviment de càrregues pesades o el sedentarisme en el treball.

A més, el personal ocupat està satisfet amb el seu treball en una nota mitjana que se situa en un 7’7 i valora com a característiques fonamentals positives del seu treball, per este ordre, qüestions com l’estabilitat laboral, la igualtat de tracte, la conciliació de la vida laboral i familiar, la salut laboral i una major retribució.

Els veïns i veïnes de València treballen, bàsicament, en el sector servicis i de venda en comerços i mercats, són professionals o tècnics de nivell mitjà o s’ocupen de treballs elementals. El sector servici, el comerç, l’hostaleria i el turisme o la sanitat són els sectors que més població ocupen. La jornada laboral mitjana de les persones enquestades és de 35’2 hores tot i que la mitjana de faena real, incloent hores extraordinàries, és de 37’8 hores.

Respecte a les persones desocupades, el 43’4% de les persones busca faena per mitjà d’amics i familiars o per mitjà de la seua inscripció en les oficines públiques d’ocupació. La majoria de les persones que no tenen faena en estos moments s’ocupa més de les cures i l’atenció a menors i a d’altres familiars i atén també majoritàriament les tasques de la llar. La desocupació genera problemes d’ansietat i estrés, especialment en les dones; pèrdua de motivació i objectius, principalment entre els homes; i sensació de no sentir-se útils, en els dos sexes.

El 64% de les persones desocupades han realitzat en l’últim any cursos o tallers de formació. La majoria dels cursos són, per este ordre, de capacitació i especialització professional, d’idiomes, d’estudis universitaris o d’informàtica. Les persones majors desocupades creuen que l’edat és un factor negatiu a l’hora de trobar faena mentre que les persones joves creuen que el principal obstacle és la seua inexperiència.

Programes municipals

Els programes municipals de busca d’ocupació tenen una valoració que oscil·la entre el notable i l’excel·lent, segons la ciutadania. El programa municipal més ben valorat, amb un 9’4 de nota, és l’assessorament que es realitza en matèries com l’emprenedoria i la creació d’empreses. Amb un 8’9 es puntuen els plans de foment de l’ocupació per a menors de 30 anys i per a majors de 30 anys. Amb un 8’7 es valoren els plans de formació per a autònoms i per a treballadors per compte alié. El Pla Resistir i el Pla “Amunt Persianes” per a autònoms i pimes té una valoració de 8’5 i les subvencions per a la promoció d’activitats econòmiques té una nota de 8’3.

Recursos multimedia

Carlos Galiana 1
Carlos Galiana 2