Alumbrado El Palmar - València

Alumbrado El Palmar

Tornar

L'Ajuntament inicia la renovació de l'enllumenat públic del Palmar

Notario: “posem fi a la il·luminació incorrecta i ineficient dels llums de Rus i dotem el Palmar d’un enllumenat òptim per al seu veïnat i el parc natural”

• A partir d'ara ara la llum dels fanals s'emetrà exclusivament cap avall

15/07/2022

L’Ajuntament de València ha iniciat la renovació de gran part de l’enllumenat públic del Palmar. La regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, ha explicat que els treballs consistixen en la transformació dels fanals existents per uns altres de font lluminosa LED, amb una temperatura de color TCC 2.200 ºK, més càlida del convencional que s'utilitza en la ciutat, i pròxim als valors del PC AMBAR, però amb una eficàcia lluminosa superior i una millor reproducció cromàtica, pròxima al IRC 80.

 

Concretament es transformaran 270 fanals model Vila, Ferran VII i Campanar Xicotet, que anteriorment tenien cristalls i un llum LED. “Són les conegudes com a ‘llums de Rus’ i s’han caracteritzat per l’emissió incorrecta i ineficaç de llum en totes les direccions, un nul repartiment de flux lluminós i una atenuació produïda pels propis cristalls, que absorbien més del 40% del flux lluminós, que incomplixen el vigent Reglament d'Eficiència Energètica en Instal·lacions d'Enllumenat Exterior, aprovat pel RD 1890/2008, que exigix uns condicionants tècnics que amb el nou canvi sí es complixen”, ha afirmat Notario.

Segons la regidora, la principal característica de l’actuació és que amb la transformació dels fanals anteriors ara la llum s'emet exclusivament cap avall, amb la qual cosa només s'emet llum cap al sòl que es pretén il·luminar. Així –ha afegit-, s'obté el màxim rendiment de la llum produïda i de l'energia que es consumix i es minimitza la llum intrusa, que és la que s'emet cap a on no interessa -en el cas dels habitatges, la que entra per la finestra impedint l'adequat descans dels veïns i veïnes-. En este cas, a més, adquirixen especial valor els efectes que comporta la presència de llum en el propi Parc Natural de l'Albufera, a fi de minimitzar fins a l'extrem possible l'impacte de llum sobre la fauna del parc, de gran valor mediambiental.

“Ha de tenir-se en compte que el Palmar és un poble situat en ple cor del Parc Natural de la Devesa-Albufera i, per tant, gaudix de la màxima protecció contra la contaminació lumínica, a través de l'ordenança de Protecció del Parc Natural Devesa-Albufera, que limita extraordinàriament les característiques de l'enllumenat que es pot instal·lar. Per això des d’Enllumenat Públic estem fent un treball rigorós per compatibilitzar la màxima protecció de l'ecosistema natural amb les necessitats dels veïns i veïnes que viuen en esta zona o la visiten”, ha detallat Notario. “En el govern de Joan Ribó treballem per una ciutat més verda i sostenible, tenim un tresor que és el parc natural de l’Albufera i cal cuidar-lo i conservar-lo sense deixar de donar servici al veïnat, per això en totes les intervencions que estem fent en els pobles que es troben en este àmbit natural dissenyem els projectes d’enllumenat adaptats a cada cas per a aconseguir els resultats més òptims”, ha afegit.

Esta actuació forma part de les millores que dins del contracte de manteniment d'enllumenat van ser ofertades per l’empresa adjudicatària del manteniment del lot corresponent a la zona sud, per la qual cosa no suposa un cost d'inversió a l'Ajuntament de València. “Durant anys en esta ciutat no es va destinar un euro al que s’anomena reposició programa, el que suposava que el manteniment del parc d’enllument fora mínim; ara, amb el nou contracte de manteniment de l’enllumenat públic, hem incrementat el pressupost en un 12’5 % i hem inclòs este capítol i altres com la neteja i la pintura dels fanals. Estem realment satisfets de la transformació que ha experimentat la ciutat pel que fa a l’enllumenat, l’estalvi econòmic i energètic que això esta suposant i com ha millorat la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes”, ha assegurat.

Este canvi, a més, suposarà un estalvi significatiu, ja que la potència dels llums anteriors és de 55W i la que s'instal·larà és de l'ordre de 38R, que a partir de les 00.00h. seran d'uns 15-20W, la qual cosa suposarà un estalvi del 40 % aproximadament. Estos nivells de regulació seran configurables remotament, a través de la telegestió punt a punt de les lluminàries, a fi d'ajustar, principalment en les hores d'hivern, els graons i intensitats de regulació, per a minimitzar la presència de llum al Parc Natural, principi rector de tota l'actuació.

Es preveu que els treballs de renovació finalitzaran a meitat d’agost.

Recursos multimèdia

Lluïsa Notario