Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

0314 Premio MAV Libro de Artista - València

Vés enrere 0314 Premio MAV Libro de Artista

Volver

L'artista Emma Shapiro guanya el I Premi MAV Llibre d’artistA

82 creacions de dones artistes s'han presentat a la primera convocatòria d'este premi

• Cut Out de la creadora Emma Shapiro

14/03/2023

El llibre d'artista Cut Out, de la creadora Emma Shapiro ha guanyat la primera edició del Premi MAV Llibre d’artistA. Creada com a culminació d'una residència artística en la galeria The Liminal a València, Cut Out “és un regne de múltiples capes on les identitats i els cossos femenins intercanvien històries del passat i possibilitats per al futur”. El jurat destaca el fet que "conjumina el concepte de llibre d'artista amb el projecte audiovisual en una presentació molt neta, nova i absolutament professional, aconseguint una important hibridació de llenguatges".
 

El certamen ha sigut convocat per l'associació Dones en les Arts Visuals (MAV) amb el suport i col·laboració de la regidoria d'Acció Cultural de l'Ajuntament de València a fi de promoure les aportacions de les dones artistes a esta disciplina i la igualtat en el món de l'art.

A esta primera convocatòria han concorregut 82 creacions artístiques de dones nascudes o residents a València o be vinculades al teixit artístic local. A més de l'obra d'Emma Shapiro, el jurat ha distingit amb un accèssit les propostes de Marcela Gómez, Mery Sales, Pepa López Poquet, Hortensia Mínguez, Sara Gurrea, Anaïs Florin i l'obra conjunta d'Ana Penyas i Alba Herrero. El guardó té una dotació de 1.500 euros i 300 euros, els accèssits.

En esta primera edició, el jurat ha destacat la gran creativitat i domini d'este format que han mostrat una bona part de les propostes que s'han presentat al premi, incloses algunes signades per creadores encara en formació o que estan fent els seus primers passos com a artistes. Maite Ibáñez, regidora d'Acció Cultural, ha celebrat “l'èxit de la convocatòria, a la qual s'han presentat un bon nombre de dones artistes, la qual cosa reflectix el gran interès que han generat estos premis. Des de la regidoria d'Acció Cultural treballem per la igualtat en la cultura i la visibilitat de les dones creadores. Vincular el llibre d'artista amb les biblioteques és una cosa també nova que ens permet descobrir este format fora del museu tradicional”.

Maribel Doménech, presidenta de MAV, ha destacat “la capacitat de les artistes valencianes per a abordar esta tipologia d'obra d'art experimental i no normativa, en la qual les creacions s'expressen amb absoluta llibertat, tant en la seua forma com en el seu contingut, donant com a resultat obres singulars”.

Concha Ros, comissària i organitzadora del certamen, destaca que el fet d'haver “registrat esta altíssima participació en el I Premi MAV Llibre d’artistA és senyal inequívoc que esta convocatòria ve a cobrir un buit que posa en relleu la importància d'un format, el del llibre d'artista, en el qual les dones artistes destaquen àmpliament com, d'altra banda, ho fan també en els percentatges de l'alumnat a les escoles d'ensenyaments artístics”.

El certamen inclou una exposició col·lectiva de totes les obres seleccionades, la inauguració de les quals tindrà lloc el 28 de març a les 19 h a la Biblioteca municipal de Benicalap Carmelina Sánchez-Cutillas. En este espai el públic tindrà ocasió de conèixer el més destacat d'esta edició experimental en algunes de les seues manifestacions: fotollibre, llibre objecte, llibre transmèdia d'artista, fanzines, il·lustració, revistes experimentals, publicacions híbrides i objectes d'art.

Concebut com una obra d'art, el llibre d'artista permet un gran nivell d'experimentació, la qual cosa explica que transiten per esta forma d'expressió pràcticament tots els creadors i creadores, si bé el treball d'estes últimes ha gaudit tradicionalment de menor reconeixement. Un desequilibri que la convocatòria del I Premi MAV Llibre d’artistA pretén contribuir a corregir, atorgant visibilitat a les obres d'autoria femenina com un element essencial de foment de la igualtat.

Recursos multimedia

Maite Ibáñez