Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

0314 Expo Concha Piquer - València

Vés enrere 0314 Expo Concha Piquer

Volver

València recupera i reivindica la figura de Concha Piquer

Una mostra a la Sala d’Exposicions Municipal posa en valor la cantant de copla valenciana com a dona empoderada en l’escenari de la postguerra

• Cartell de l'exposició

14/03/2023

Doña Concha. Una exploració al voltant de la copla i Conchita Piquer” és el títol de la mostra que es pot visitar a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament des d’esta vesprada a les 19 hores fins el pròxim 11 de juny. La novel·la gràfica de Carla Berrocal, Doña Concha. La rosa y la espina, actua de fil conductor d’esta proposta, amb què es pretén posar en valor la figura de la cantant valenciana com una artista empoderada en l’escenari de la postguerra, encara que no ha estat suficientment reconeguda.
 

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, acompanyada de Cristina Chumillas, comissària de l’exposició, Carla Berrocal, i Concha Romero Márquez, neta de la intèrpret, ha presentat este matí en roda de premsa “una de les exposicions més esperades de la temporada”, que se suma al contingut de la casa museu dedicada a la cantant, al carrer de Ruaya, 23. Amb esta iniciativa, ha assenyalat l’edil, se subratlla “el paper clau de Concha Piquer en la configuració de la copla i el caràcter excepcional d’una dona que va abandonar Espanya sent a penes una xiqueta, que va crear la seua pròpia carrera internacional, es va posar al capdavant de la seua companyia teatral i va defensar amb passió i convicció un repertori que, si en aquell moment ja va ser qualificat de transgressor, hui la confirma com una artista avançada al seu temps, plenament vigent en el segle XXI”.

Els dibuixos originals de Berrocal marquen l’itinerari a través de la sala localitzada al carrer de l’Arquebisbe Mayoral, 1, i es combinen amb diversos elements multimèdia que conviden els visitants a disfrutar d’una experiència immersiva entorn de la vida i l’obra de la màxima exponent de la copla. Així, al costat de les il·lustracions hi ha punts d’escolta de les cançons més mítiques ―Tatuaje, Ojos verdes o Romance de la otra―; una xicoteta sala de cinema per contemplar la intervenció de l’artista en la primera pel·lícula sonora en castellà, rodada als Estats Units fa ara un segle, i altres documents, com ara cartells, programes de mà, indumentària no exposada fins ara, fotografies, partitures o participacions en televisió.

Glòria Tello ha remarcat que “Concha Piquer i les seues cançons formen part de l’imaginari cultural valencià, però la seua imatge i treball no han sigut justament valorats fins fa poc”. Per això, la mostra busca “seguir empoderant el seu record, donar-la a conéixer a les generacions més joves i fomentar l’orgull de la ciutat que la va vore nàixer cap a una de les seues més grans artistes de tots els temps”. Es pot accedir a l’exhibició fins al mes de juny, en horari de dimarts a dissabte, de 10 a 14 i de 15 a 18 hores, excepte el dissabte dia 18 de març, que només estarà de matí; i diumenges i festius, de 10 a 14 hores. L’1 de maig la sala d’exposicions romandrà tancada.

Per la seua part, Cristina Chumillas ha manifestat que, tot i la rellevància de Concha Piquer, “continua sent hui en dia pràcticament una desconeguda” i se l’associa a “un gènere musical considerat ranci” per motius ideològics. La comissària ha recordat que “interpretava coples, que no eren una altra cosa que cançons que alimentaven el gust popular durant la llarga postguerra”. Igualment, ha ressaltat, que “pot ser no fora una dona feminista, però tant el seu comportament respecte a qüestions de gènere, a l’homosexualitat i a la seua vàlua com a professional, tenint en compte en tot moment la seua condició de dona, es mereixen esta exposició, apassionada com ella”.

D’altra banda, Carla Berrocal ha posat l’accent en el “plantejament innovador en termes museogràfics” en constituir el còmic l’eix central a través del qual s’intenta “donar justícia a un personatge injustament oblidat, que ja era hora que tinguera el lloc que es mereix”. Finalment, la neta de l’artista ha ressaltat que la seua àvia “sempre ha estat moderna” i “sempre portava València en el cor, en l’ànima, dona igual que viatjara amb els baüls, dona igual que estiguera Nova York”.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr

Glòria Tello
Cristina Chumillas
Carla Berrocal
Concha Romero