Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

0310 Exposición Javier Calvo - València

Vés enrere 0310 Exposición Javier Calvo

Volver

El Museu de la Ciutat exposa l'obra més recent de Javier Calvo

Recull un centenar d'obres pictòriques i podrà visitar-se fins al pròxim 28 de maig

• Exposició de Javier Calvo. Museu de la Ciutat

10/03/2023

La mostra “Javier Calvo 2014-2023” repassa la trajectòria d'este artista valencià en els últims nou anys a través de la selecció d'un centenar de quadres de diverses sèries i en formats i tècniques diferents. La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha assenyalat en la presentació de l'exposició que Javier Calvo “és un dels artistes valencians més volguts i respectats per la seua manera de ser i per la seua llarga trajectòria i la qualitat de les seues obres”.
 

El projecte va començar a gestar-se fa ja alguns anys, però va haver de retardar-se a conseqüència de la pandèmia i de diverses intervencions que s'han dut a terme en els espais expositius municipals. Esta circumstància ha fet, segons ha explicat la regidora Glòria Tello, que siga “un projecte covat a foc lent i això, si cap, ho fa més desitjat del que ja era en origen”.

La producció pictòrica de Javier Calvo està dividida per blocs temàtics i cronològics. Esta exposició recull la seua última investigació plàstica, el buit, que abasta una mica més d'una dècada. La mostra partix des de l'últim quadre de la sèrie Vacuidad (2010-2014) per a continuar amb les series Abismos, Simas, Cenotes y Cráteres (2014-2016); Rayo Abismal (2016-2017); Formentera Abismal, Vacío Formentera (2017-2018); Sin Salida, Atzucac (2018-2020); Por donde pasa el viento, Volviendo a Ítaca, Viaje a ninguna parte (2020-2021) i finalment Vela latina(2022-2023).

L'exposició ha sigut comissariada per Mar Beltrán Alandete, tècnica de Gestió Cultural, que ha agraït la col·laboració de la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals. Beltrán ha destacat “la cerca incansable de noves fórmules” per part de Javier Calvo que s'expressa a través de la reiteració de formes rectilínies amb absència absoluta de línies corbes.

La trajectòria artística de Javier Calvo es va iniciar en els anys 60 en l'Escola de Belles Arts de Sant Carles. Després d'un període de formació a París, Calvo va tornar a València on ha desenvolupat la seua activitat. Glória Tello ha assenyalat que l'exposició recull també la producció de l'artista durant l'etapa de la pandèmia “que tots i totes hem patit i que també ha deixat una petjada existencialista en el nostre benvolgut autor”.

Javier Calvo en la presentació de l'exposició ha explicat que treballa “per blocs temàtics” i que en esta mostra “he incorporat l'últim; hi ha obra que està en procés però el muntatge és molt ortodox per blocs temàtics, no cronològics. Un 70 % és inèdit”.

L'obra de Javier Calvo es caracteritza per la reiteració de formes rectilínies dures i obertes que modulen les composicions, juntament amb l'absència absoluta de línies corbes que en alguns casos recorda elements de cristal·lografia i papiroflèxia. L'artista se servix també d'un fort cromatisme basat en la paleta de colors freds com el violeta, el verd i el blau ultramar juntament amb un magistral aprofitament de la tècnica del sfumato.

Recursos multimedia

Glòria Tello
Javier Calvo
Mar Beltrán