Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

0215 Red Educación Emocional - València

Vés enrere 0215 Red Educación Emocional

Volver

València crea una xarxa de col·laboració de centres interessats a desenvolupar l’educació emocional

Maite Ibáñez: “L’objectiu del projecte XARXA-EMO és compartir i transferir experiències sobre l’educació emocional”

• A hores d'ara hi ha 22 centres adscrits a la xarxa

15/02/2023

Hui s’ha presentat la XARXA-EMO, Xarxa de centres educatius per l’educació emocional de la ciutat de València. La regidora d’Educació, Maite Ibáñez, ha explicat que, amb la posada en marxa d’este “programa de caràcter innovador”, es crea un espai perquè tota la comunitat educativa dispose d’un punt de trobada per al foment de l’educació emocional. S’establirà una via de comunicació entre els centres i es facilitarà la col·laboració per a millorar de forma permanent l’educació emocional.
 

En este moment la xarxa està constituïda per 22 centres ―tot i que es poden anar sumant-ne més pròximament― de les diferents etapes educatives, tant d’Educació Infantil i Primària com d’Educació Secundària o Educació Especial.

Segons ha manifestado Ibáñez, “atesa la dimensió actual en matèria emocional en els centres educatius, juntament amb l’experiència acumulada a través del programa educatiu “Viu les teues emocions” de la Secció de Projectes Educatius i de la Xarxa d’Horts Escolars, la Regidoria d’Educació ha impulsat la creació d’esta xarxa, que anirà acompanyada d’assessorament tècnic en l’àmbit de les competències emocionals”.

L’assessorament tècnic es realitzarà mitjançant la promoció de competències socioemocionals a través de diverses iniciatives, recursos, eines, idees o propostes d’intervenció als centres integrants en la xarxa. Es pretén aportar, dins d’un procés educatiu planificat, activitats transversals, amb caràcter tant de prevenció com de desenvolupament personal, per compartir, difondre i consolidar l’educació emocional en els centres educatius de la ciutat.

Ibáñez ha indicat que entre els objectius es troba el de “compartir i transferir experiències sobre l’educació emocional per part dels centres integrats en esta xarxa, millorar la comprensió i utilització de les competències socioemocionals per part de l’alumnat i comunitat educativa, i aconseguir una millora en la convivència, el clima escolar i el benestar de l’alumnat i professorat”.

L’educació emocional és el tipus d’intervenció educativa que se centra a ajudar les persones a comprendre i gestionar les emocions, de manera que ho tinguen més fàcil per a relacionar-se amb elles mateixes i amb les altres. És especialment important en la infància i la joventut per tal d’incrementar les probabilitats que, ja des d’una edat primerenca, aprofiten el seu potencial emocional i previnguen problemes d’autoestima o de gestió de les emocions.

Ibáñez també ha assenyalat “la importància de cuidar la salut mental des de la infància i l’adolescència”. En eixe sentit, la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de València, en col·laboració amb la Federació de Salut Mental de la Comunitat Valenciana, ha posat en marxa este curs un nou programa educatiu dirigit a l’alumnat de Secundària i Batxiller per a treballar dins de l’aula la salut mental i la prevenció del suïcidi. “Este projecte establix l’aula com un espai on xiquets, xiquetes i adolescents poden plantejar conflictes, relacions, i mons emocionals sense resoldre, als quals parem atenció oferint eines per tractar les possibles situacions des d’una perspectiva de prevenció, comprensió i actuació”.

Recursos multimedia

Maite Ibáñez