18/11/2019 L'Oratge L'Oratge


Servicios de la web

Hall


Valencia Pl. de l'Ajuntament, 1
46002 València
Tel.: 96 3525478

Els cartells de la Fira de Juliol

La Fira de Juliol de València compta amb un testimoni anual, que ens relata entre altres coses, la seua història i d'alguna manera la de la nostra ciutat. És el seu cartell, mitjà de divulgació per excel·lència que, ni amb el massiu desenvolupament de les tecnologies de la informació, s'ha vist relegat o substituït per altres models.

Des que en 1871 se celebrara la primera edició de la fira fins als nostres dies, la Fira de Juliol ha sigut anunciada i representada cada any amb un cartell, eficaç mitjà de comunicació que, a partir de la combinació d'imatge i text, pretén reclamar l'atenció amb l'únic objecte de comunicar o oferir informació. A més, este llegat cultural que ens ha deixat la Fira de Juliol durant més de 130 anys, ha anat comptant la història general del cartell, tal com ho entenem en l'actualitat, ja que el seu origen i desenvolupament correspon, igual que la nostra Fira, a la segona mitat del segle XIX, i per descomptat, ha anat comptant també, l'evolució estètica dels estils artístics que han anat dominant successivament en el camp de les arts plàstiques, des del Romanticisme a l'actual Conceptualisme figuratiu, passant pel Costumisme, Art Nouveau, Futurisme, Art-Decó, Constructivisme, Surrealisme, o Pop-art, Tot això sense apartar-se de la sensibilitat popular per a mantindre la seua eficàcia divulgativa.

La important tradició valenciana, pionera en l'àmbit de l'edició i les arts gràfiques -no en va el primer llibre imprés a Espanya es va editar en 1475, en el taller de Lambert Palmart, junt amb el Portal de Valldigna de la nostra ciutat-, va facilitar que València assimilara ràpidament les tècniques del cartell, sent bressol d'una important escola d'artistes de talla internacional, que van traslladar el cartelismo valencià fora de les nostres fronteres i van desenvolupar la seua labor a Europa i Amèrica. Així ho van fer Luis Felipe Usabal, pintor a Hollywood, Carlos Ruà, José Segrelles, Arturo Ballester, Josep Renau i tants altres. Igualment, en molts moments els cartells de la Fira de València van ser predominants obra de pintors, més sotmesos a les lleis i cànons de les Belles Arts, entre ells, Bartolomé Mongrell, Luis Dubón, José Benlliure, Pascual Caputxa o Roberto Domingo.

L'exhaustiva labor de Rafael Contreras -cartelista i especialista en l'estudi de l'Escola Cartelística Valenciana- ha aconseguit recopilar la totalitat dels cartells d'esta Fira de València, en una valuosa publicació que l'Ajuntament de València va editar davall el títol “Carteles de la Feria de Julio de Valencia” que, a més d'un complet i detallat estudi, és una didàctica visita guiada al llarg de la galeria de cartells de la Fira. I, d'alguna manera, completa el camí iniciat per ell mateix en anteriors publicacions sobre els cartells de Falles de la nostra ciutat o sobre el cartelismo valencià en general.

La importància i qualitat estètica d'este llegat patrimonial mereix tindre un espai en esta pàgina web de la Fira de València.Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI