Servicios de la web

Hall

AGENDA

logo Ajuntament de València

MUVIM - MUSEU VALENCIÀ DE LA IL.LUSTRACIÓ I LA MODERNITAT
Moreatón. Una exposició de José Morea.


Moreatón. Una exposició de José Morea.

Moreatón. Una exposició de José Morea.

DATES: Del 16 d'octubre al 24 de novembre de 2019.
HORARI: Inauguració a les 20.00 hores el dimecres 16 d'octubre. De dimarts a dissabte de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 20.00 hores. Diumenges i festius de 10.00 a 20.00 hores.
PREU: Exposició gratuïta.
LLOC: El cub.

Vivint sense por.
La temàtica de la mort no podia ser aliena a un artista de tan emfàtica vitalitat com José Morea. De fet, s'ha ocupat d'ella de diverses maneres en la seua obra, a vegades en imatges feréstegues, o de connotacions perilloses o directament autodestructives, o en altres en les quals manifestava la seua sorpresa davant els màrtirs. Però sempre sense fer d'ella un drama.
En el marc de la mostra Moreatón, títol característicament irònic, en el Poal del MuVIM, Morea presenta tres taules pintades en Taormina per a la galeria milanesa Arteborgogna, cap a finals del segle passat. Del que es tracta és de la representació de tres mòmies on conflueixen dues fonts d'inspiració bastant diferents. D'una banda, evoquen les mòmies i els corresponents retrats de la necròpoli d'Al Fayum, realitzats a Egipte durant l'ocupació romana, entre els segles I a.C i III d. C. D'altra banda, remeten a les relíquies dels sants Ambrosio, Gervasio i Protasio de la cripta de la basílica romànica de Milà, els rostres de la qual del segle IV han quedat convertits en escarides però no menys expressives calaveres. Per descomptat, com en ell és habitual, Morea fa de la capa una casaca, trasllada l'assumpte al territori de la seua pròpia experiència i, de pas, l'envolta de tota classe d'ornaments i al·legories.
Aquestes peces centrals s'exposen envoltades de grans vinils on apareix reproduïda una àmplia selecció d'imatges, presentades en ordre cronològic, a través de les quals pot l'espectador fer-se una idea de conjunt del que ha sigut fins hui la llarga trajectòria de Morea, és a dir, pràcticament quaranta anys de pintura. Per cert, que aquestes imatges no sols desfilen en el temps, sinó que s'estenen també en l'espai. És característic que porten l'empremta dels llocs d'on procedeixen, atmosferes ben diferents de les que Morea s'ha impregnat i on ha treballat: les de Pedralba, Madrid, València, Doñana, Roma, Nàpols, Taormina, diversos enclavaments d'Orient, Salvador de Badia, Chiva…Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI