26/05/2019 L'Oratge L'Oratge


Servicios de la web

Hall


Valencia Pl. de l'Ajuntament, 1
46002 València
Tel.: 96 3525478

Plàtan d'ombra

Es tracta d'un arbre pertanyent a la família botànica de les platanàcies, les espècies de la qual tenen origen a les regions temperades nord-americanes o al el sud-est d'Europa. La major part dels exemplars que trobem a la nostra ciutat són híbrids, P. hispanica, obtinguts de P. orientalis i P. occidentalis. Estos arbres són àmpliament empleats com a ornamentals, són molt freqüents al llarg de carreteres o grans avingudes així com als jardins, ja que a causa de la seua gran envergadura proporcionen una ombra densa.

Característiques de la planta:

Port: arbori, copa àmplia i arredonida, tronc dret i robust, la corfa es desprén en plaques primes i irregulars deixant en l'arbre unes característiques cicatrius blanquinoses com si fóra un mosaic.
Fulles: alternes, grans, palmades i feses fins a la meitat del limbe en 3-5 lòbuls amb dents pronunciats al marge. La base del pecíol es troba eixamplada i embaina els rovells.
Flors: agrupades en aments pedunculats, esfèrics, compactes i unisexuals. Periant inconspicu, les flors masculines amb 4-6 estams, i les femenines amb 3-4 estams estèrils, 5-9 carpels lliures amb estils llargs i prims.
Fruit: infrutescència esfèrica i compacta, formada per nombrosos aquenis allargats proveïts, cada un d'ells, d'un plomall de pèls terrosos que faciliten la seua disseminació.

 Aspecte general de l'arbre y detall de la flor

Característiques del gra de pol.len:

Grandària:Xicoteta (15-20 micres).
Morfologia: Circular-el·líptica, amb superfície reticulada. Presenta tres obertures de tipus colpo (obertura allargada).

|

Aerobiologia:

Es tracta d'uns arbres amb una floració curta i explosiva, d'esta manera la seua presència a la nostra atmosfera dura escassament trenta dies. La pol·linització s'inicia normalment a partir de la segona quinzena de març, i després de 5-7 dies d'este inici és quan tenen lloc els pics més forts de concentració atmosfèrica. Les concentracions mitjanes anuals són d'uns 800 grans de pol·len i constituïxen entre el 2 i el 3% del total de pol·len arreplegat a València.

 Evolució de les concentracions de pol·len de plàtan d'ombra al llarg de l'any en la ciutat de València

Plantes


Les gràfiques anuals de les plantes alergógenes que il·lustren la informació de cada una d'elles, són el resultat de la mitjana de les dades arreplegades, des del captador de Burjassot, durant els anys 1998 al 2003. Corresponent les conclusions a un estudi de 5 anys del Departament de Botànica de la Facultat de Ciències.
Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI