19/05/2019 L'Oratge L'Oratge


Servicios de la web

Hall


Valencia Pl. de l'Ajuntament, 1
46002 València
Tel.: 96 3525478

Gramínies

Es tracta d'una de les famílies botàniques més grans, amb 650 gèneres i vora 10.000 espècies. Presenta una àmplia distribució cosmopolita sobre multitud d'ambients de tal manera que pot afirmar-se que estan presents a quasi totes les comunitats vegetals. Així mateix, es tracta d'una família amb gran importància econòmica ja que els cereals (arròs, blat, dacsa, ordi, ségol, mill...) són la base de l'alimentació de la major part de civilitzacions i del seu ramat.

Característiques de la planta:

Port: herbaci, anuals o perennes. Tija erecta rarament ramificat, buit, amb nucs i entrenucs molt aparents. El sistema radical és fasciculat i solen formar llargs rizomes o estolons.
Fulles: alterns amb base embainadora. Limbe sencer i esbossar amb nerviació paral·lela. Entre la baina i el limbe hi ha una lígula membranosa de morfologia variable segons l'espècie.
Flors: generalment hermafrodites, són diminutes i consten d'una bràctea externa (lema) i una altra interna (pàlea), estams en nombre de 3,2 o 1 i un ovari súper unilocular amb dos estils plomosos. Les flors s'agrupen densament i formen una espigueta que presenta dos bràctees exteriors esquamiformes denominades glumes, i estes espiguetes al seu torn, s'organitzen en inflorescències espiciformes que poden estar ramificades formant una panícula.
Fruit: Cariopsi.

 Aspecte general de la planta y detall de la flor

Característiques del gra de pol.len:

Grandària: mitjana-gran (20 a 80 micres).
Morfologia: circular-el·líptic, amb superfície granulada. Presenta una única obertura de tipus porus en un dels seus pols.

|

Aerobiologia:

Este pol·len es troba present a la nostra atmosfera pràcticament tot l'any, però el període comprés entre els mesos d'abril i juny és el que majors concentracions presenta. Anualment s'arreplega una mitjana de 1.500 grans de pol·len, la qual cosa suposa el 5% de tot el pol·len arreplegat en un any a la ciutat de València.

 Evolució de les concentracions de pol·len de gramínies al llarg de l'any en la ciutat de València

Plantes


Les gràfiques anuals de les plantes alergógenes que il·lustren la informació de cada una d'elles, són el resultat de la mitjana de les dades arreplegades, des del captador de Burjassot, durant els anys 1998 al 2003. Corresponent les conclusions a un estudi de 5 anys del Departament de Botànica de la Facultat de Ciències.
Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI