20/05/2019 L'Oratge L'Oratge


Servicios de la web

Hall


Valencia Pl. de l'Ajuntament, 1
46002 València
Tel.: 96 3525478

Pi

Este gènere botànic comprén unes 90 espècies, quasi totes repartides per l'hemisferi nord. En el nostre àrea trobem 6 espècies autòctones: P. pinea, P. pinaster, P. sylvestris, P. nigra i P. halepensis, esta última espècie és la més estesa, afavorida per les repoblacions forestals i per la degradació de determinades comunitats vegetals com són els encinars, la podem trobar formant grans masses des del nivell de la mar fins als 1.000 m d'altitud, preferentment sobre terrenys calcaris. Així mateix, també podem trobar altres espècies foranes com el P. canariensis, empleat com a planta ornamental.

Característiques de la planta:

Port: arbori, sovint de grans dimensions, fins a 30 m. Molt resinosos. La copa normalment és cònica encara que pot variar segons espècies.
Fulles: perennes i aciculars, sorgixen de braquiblasts habitualment en grups de dos.
Estructures reproductores: inflorescències unisexuals, sobre el mateix individu. Els estròbils masculins, cons densos i grocs, s'agrupen al final de les branques. Les femenines, pinyes, són més grans i poden presentar-se en solitari o en verticils de 2 o 3, segons espècies.
Llavor: pinyó negrós de grandària variable, segons l'espècie, habitualment proveït d'una ala.

 Aspecte general de l'arbre y detall de la flor

Característiques del gra de pol.len:

Grandària: gran (50-80 micres).
Morfologia: presenta un cos més ample que alt, acompanyat de dos característiques vesícules aeríferes que li permeten romandre major temps en l'aire.

|

Aerobiologia:

El pol·len de pi es troba a l'atmosfera de València des de la segona quinzena del mes de febrer fins ben entrat el mes de juny i les majors concentracions es donen als mesos de març i abril. La mitjana anual de pol·len arreplegat és un poc superior als 3.000 grans de pol·len, però esta quantitat varia prou d'un any a un altre. Este pol·len suposa aproximadament el 10% del total del registre anual.

 Evolució de les concentracions de pol·len de pi al llarg de l'any en la ciutat de València

Plantes


Les gràfiques anuals de les plantes alergógenes que il·lustren la informació de cada una d'elles, són el resultat de la mitjana de les dades arreplegades, des del captador de Burjassot, durant els anys 1998 al 2003. Corresponent les conclusions a un estudi de 5 anys del Departament de Botànica de la Facultat de Ciències.
Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI